Ultima ora
Publicat: joi, 12 decembrie 2013

10% din reteaua nationala de ATM-uri este operationala la tara

In prezent, 1.151 de bancomate sunt amplasate in comune, aflate in apropierea marilor aglomerari urbane (centre comerciale sau rezidentiale), in zone industriale sau turistice. Practic, dintre cele 2.861 comune (cf. INS la data de 1 iulie 2013), 270 dintre ele au instalate un automat bancar la primarie, potrivit celui mai nou Raport NOCASH dedicat evolutiei si tendintelor de dezvoltare ale pietei de ATM-uri in Romania.

Din numarul bancomatelor operationale in mediul rural, numai 400 de terminale sunt instalate la sediile bancilor diferenta fiind la sediile primariilor, directiilor de impozite si taxe locale, camine culturale. Ca o curiozitate, cele mai multe terminale nu sunt instalate de CEC – institutia cu cea mai mare prezenta in rural – ci de BCR, care detine jumatate din ATM-urile operationale in comune.

In conditiile in care asistăm la inchiderea a numeroase agentii bancare, pentru a facilita utilizarea cardului in mediul rural – in localitatile in care nu sunt prezente – bancile mizeaza in continuare pe stabilitatea institutionala a autoritatilor locale.

De asemenea, este interesant faptul ca nevoia de largire a pietei de utilizare nu a fost determinata neaparat de criza. Din graficul de mai jos se observa faptul ca bancile s-au orientat catre mediul rural inca din 2007. Datele arata ca in numai doi ani, intre 2006 si 2008, bancile au dublat numarul de ATM-uri operationale in comune. O noua dublare a intervenit in perioada 2008-2013.

Detalii pe NoCash.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>