Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

12 ha de padure, sacrificate pentru o groapa de gunoi!

Publicat: vineri, 18 august 2017

Desi cazul din localitatea Tarpiu, comuna Dumitra este cunoscut din anii trecuti publicului larg privind groapa de gunoi, de ceva timp a mai aparut o problema grava. In imaginea de mai jos celula (1) e aproape plina acum. Conform proiectului de management al deseurilor din judetul Bistrita-Nasaud, realizat cu fonduri europene (circa 36 de milioane de euro) deseurile trebuiau sa fie colectate selectiv. Acest lucru nu se intampla inca, de anul trecut din vara, deoarece firma care a castigat licitatia (Vitalia SA) a renuntat la contract. In acest moment, deseurile sunt colectate de o alta firma (Supercom SA) care nu le colecteaza selectiv, folosind containerele proprii pentru deseuri mixte, nu cele impuse prin proiect, si anume containerele tip clopot pentru deseuri menajere, hartie-carton, plastic-metal. Celula (1) trebuia sa fie imprejmuita de o perdea de arbori, insa acest lucru NU S-A REALIZAT NICI PANA ACUM.

In acest moment, autoritatile judetene, prin A.D.I. Deseuri (Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara avand membrii toate UAT urile din judet) cauta solutii pentru a realiza a doua celula (2), deoarece deseurile sunt depozitate “la gramada” iar celula (1) e aproape plina. Se pare ca au ales ca locatie zona celulei (2) din imagine, in padure. E vorba de defrisarea a 12 hectare de padure, dar pentru asta au nevoie de o Hotarare de Guvern, unde vor include si replantarea celor 12 ha in alta parte. Padurea respectiva are aproximativ 40, 50 de ani, cu fag, gorum si carpen. Din discutia cu consilierii PER din judet ar exista o varianta de a se cumpara terenuri private in zona (3) din imagine, care s-ar preta la fel de bine, din punct de vedere al reliefului. Acele terenuri fiind folosite de catre proprietari pentru fanete.

Pozitia filialei PER BN fata de proiectul de ” Management integrat al deseurilor municipale din judetul Bistrita-Nasaud” a fost una critica de-a lungul timpului.

PER se pozitioneaza impotriva taierii celor 12 ha de padure din vecinatatea comunei Dumitra si cere autoritatilor competente sa gaseasca solutii alternative. Conform Legii Protectiei Mediului, Legii Siguranteti Nationale si Constitutiei Romaniei inlocuirea suprafetei de paduri cu o groapa de gunoi reprezinta un atentat la protectia mediului, la echilibrul ecologic din zona si mai ales la sanatatea populatiei din localitatile  invecinate. In niciun stat european nu se procedeaza la distrugerea unei paduri pentru a face loc unei surse majore de poluare a mediului, asa cum reprezinta acest depozit de deseuri. Hotararea administratiei locale descalifica pe toti decidentii si indreptateste populatia sa le atribuie calificativul de criminali ai mediului. Daca Ministrul Apelor si Padurilor, Doina Pana, nu se implica sa opreasca acest act criminal, atunci se impune demisia de onoare al acestui demnitar.

Biroul de presa al PER

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=84342

Publicat de la data aug. 18 2017. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 octombrie 2018, 20:19
 

V
Senin
15°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 14°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 54%
Vânt: 11 km/h V
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:40
Apus: 18:19
Prognoza 24 octombrie 2018
Zi
 

V
Precipitaţii
18°C
Vânt: 36 km/h V
Rafale de vânt: 65 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VNV
Nori intermitenti
3°C
Vânt: 11 km/h VNV
Rafale de vânt: 36 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-10-2018 Ora : 10 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 10:00 si 12:00 In zona : Județul Mehedinţi: Grozești;Județul Vâlcea: Drăgășani, Băbeni, Prundeni, Ionești, Galicea, Orlești, Ștefănești, Olanu, Șirineasa, Drăgoești, Voicești;Județul Olt: Slatina, Corabia, Piatra-Olt, Osica de Sus, Fărcașele, Mărunței, Curtișoara, Fălcoiu, Găneasa, Traian, Strejești, Pleșoiu, Verguleasa, Brâncoveni, Vișina, […]

Loto

Horoscop

  • 141.301 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team