21 august 2017 – Eclipsă totală de Soare. LIVE pe site-ul NASA

Luni are loc unul dintre cele mai importante evenimente astronomice, aşteptat de 99 de ani: Marea eclipsă americană. Se numeşte aşa pentru că va fi vizibilă în totalitate doar pe teritoriul Americii. Şi aici însă pe un coridor foarte strâmt, iar punctul maxim al fenomenului, adică 2 minute şi 40 de secunde, se va vedea la Nord-Vest de orăşelul Hopkinsville, din Kentucky.

Eclipsa totală se produce în momentul în care Luna se interpune între Pământ şi Soare şi acoperă discul solar. Prin urmare, razele directe ale Soarelui pe Pământ vor fi blocate. Va fi întuneric total timp de două minute, dar stele şi planetele de pe cer se pot zări uşor. Umbra eclipsei se va deplasa din Orgeon până în Carolina de Sud şi va va traversa, în total, 14 state în 93 de minute. În jur de 12 milioane de americani trăiesc în interiorul acestei benzi, de aceea vor folosi la maximum fenomenul în scop comercial pentru că li se vor alătura multe alte milioane de vizitatori. Fenomenul va fi vizibil parţial şi în Africa sau Europa de Nord-Vest, în special în Islanda, Scoţia, Irlanda, Norvegia, Belgia, Franţa, Spania sau Portugalia.

Această eclipsă este prima care traversează în totalitate teritoriul Statelor Unite, de la coasta Pacificului până la cea a Atlanticului, din 1918 încoace. 

NASA a pornit în vânătoarea eclipsei americane cu avioanele. De la înălţime vor prinde cele mai bune imagini şi vor vedea eclipsa 7 minute, nu 2 ca pe Pământ. Savanţii americani vor folosi două avioane de cercetare, pe care vor monta telescoape. Cu ajutorul acestora, vor surprinde detalii foarte clare ale atmosferei exterioare a Soarelui în momentul eclipsei. Avioanele vor urca până la 15.000 de metri în stratosferă, pentru că aici cerul va fi de 20-30 de ori mai întunecat decât la sol. Unul dintre misterele pe care echipa speră să le dezlege este motivul pentru care coroana solară este cu milioane de grade mai fierbinte decât fotosfera. Blocarea Soarelui de către Lună le va oferi cercetătorilor şansa să privească mai atent planeta Mercur, care va rămâne relativ aproape de astru. Şi ar putea afla astfel cât de repede scad temperaturile de la aproximativ 430 de grade Celsius ziua, la -170 de grade noaptea.

Eclipsa totală de Soare de la sfârşitul lunii august a dat naştere mai multor speculaţii. Chiar şi un cercetător american vorbeşte despre o apocalipsă, care va veni după ce o planetă misterioasă, cunoscută ca şi Planeta X, se va prăbuşi pe Pământ.

Dacă aţi plecat în America special pentru eclipsă, nu uitaţi că nu aveţi voie să priviţi Soarele în momentul eclipsei fără protecţie. Eclipsa totală de Soare este un fenomen pe care rar ţi-e dat să-l vezi de două ori în viaţă. Spre exemplu, ultima eclipsă pe care am urmărit-o din România a avut loc în 1999, iar următorul eveniment de acest gen ar putea fi observat abia pe 3 septembrie 2081. Până atunci, ne rămâne eclipsa de Soare din 21 iunie 2020.

În America de Nord se află şi realizatorul Digi World România Alexandru Mironov, care ne va trimite imagini surprinse live cu eclipsa totală de Soare.

NASA va transmite, de altfel, eclipsa în direct aici.

Sursa text: Digi World

Sursa foto: NASA

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.