Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

23 martie – Ziua mondială a meteorologiei

Ziua mondială a meteorologiei („World Meteorological Day”) se marchează în fiecare an la 23 martie, din 1961, și reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială („World Meteorological Organization – WMO).

A ajuns o tradiție ca în fiecare an, de Ziua mondială a meteorologiei, WMO să propună spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toate cele 191 state și teritorii membre.

Potrivit www.wmo.int, pentru a sublinia importanța norilor privind vremea și apa, Ziua mondială a meteorologiei în 2017 se desfășoară sub sloganul: „Înțelegând norii” („Understanding Clouds”).

Site-ul Organizației Meteorologice Mondiale arată că norii se află în centrul observațiilor și previziunilor despre vreme. Norii reprezintă una dintre incertitudinile cheie în studierea schimbărilor climatice: trebuie să înțelegem mai bine cum afectează norii clima și cum schimbările climatice afectează norii. Norii joacă un rol critic în circuitul apei și modelează distribuția globală a resurselor de apă.

Pe de altă parte, Ziua mondială a meteorologiei oferă posibilitatea de a sărbători frumusețea inerentă și aspectul estetic al norilor, care i-a inspirat pe artiști, poeți, muzicieni, fotografi și alții, de-a lungul istoriei.

Ziua mondială a meteorologiei marchează, totodată, lansarea unei noi ediții a „Cloud Atlas International”, un tezaur de sute de imagini de nori, inclusiv câteva tipuri de nori nou clasificate. „Cloud Atlas International” este singura autoritate de referință și cel mai cuprinzător instrument pentru identificarea norilor. De asemenea, reprezintă un instrument de formare esențial pentru profesioniștii din comunitatea meteorologică și cei care lucrează în domeniul aviației și transport maritim.

Pornind de la tema zilei sunt organizate evenimente, precum conferințe, simpozioane și expoziții pentru specialiștii în domeniu, liderii comunității și publicul larg. De asemenea, cu acest prilej sunt acordate numeroase premii pentru cercetare meteorologică. În multe țări, sunt emise timbre poștale speciale pentru a marca sărbătorirea Zilei mondiale a meteorologiei.

De-a lungul anilor, au fost dezbătute teme precum: relația dintre meteorologie și agricultură (1968), relația dintre meteorologie și producția alimentară (1976, 1984), relația dintre meteorologie și producția de energie (1979), meteorologia în slujba vieții și a protecției bunurilor (2002), reducerea vulnerabilității la extremele de vreme și climă (2003), vremea, clima și apa în era informației (2004), vremea, clima, apa și dezvoltarea durabilă (2005), vremea și clima: angajarea tineretului (2014), etc.

Organizația Meteorologică Mondială este un organism specializat al Organizației Națiunilor Unite. WMO oferă cadrul unei cooperări internaționale în privința dezvoltării serviciilor de meteorologie și hidrologie. WMO a fost înființată în 1950 și a devenit agenție specializată pentru meteorologie (vreme și climă), hidrologie operațională și științe geofizice conexe a Națiunilor Unite în 1951, având la bază Organizația Internațională a Meteorologiei (OMI), fondată în 1873. România este membru al Organizației Meteorologice Mondiale din 1884. România a participat la primul Congres al OMM, din 1951.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=77290

Publicat de la data Mar 23 2017. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-03-2018 Ora : 5 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 05:15 si 11:00 In zona : Județul Caraş-Severin: Iablanița, Coronini, Cărbunari, Răcășdia, Pojejena, Mehadica, Dalboșeț, Vrani, Șopotu Nou, Oravița, Bănia, Cornea, Bozovici, Berliște, Topleț, Sichevița, Moldova Nouă, Eftimie Murgu, Prigor, Lăpușnicel, Mehadia, Ciuchici, Gârnic, Ciclova Română, Băile Herculane, Lăpușnicu […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 18-03-2018 Ora : 12 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 19 martie, ora 06 – 20 martie, ora 21 Zonele afectate : conform textului Fenomene : precipitații în general moderate cantitativ, mai ales sub formă lapoviță și ninsoare, polei, vreme deosebit de rece Mesaj :      INFORMARE METEOROLOGICĂ    Temporar […]

19 martie 2018, 16:29
 

NE
Noros
-4°C
18 km/h
Perceput de temperatură: -9°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 92%
Vânt: 18 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:21
Apus: 18:26
Prognoza 20 martie 2018
Zi
 

NV
Zăpadă
1°C
Vânt: 11 km/h NV
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Parţial înnourat
-3°C
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 78.803 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team