Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

650 milioane de euro, investiţii pentru a pompa gazul din mare

Publicat: miercuri, 26 februarie 2014

Transportatorul naţional de gaze Transgaz are nevoie de investiţii de un miliard de euro, până în 2018, pentru construcţia de noi conducte şi modernizarea celor existente. Potrivit unor surse citate de Economica.net, 657 milioane euro se vor folosi pentru realizarea magistralei de transport gaze din Constanţa către Bucureşti, apoi spre restul ţării şi Vest, prin conducta Arad-Szeged. Adică strict pentru eliberarea în sistemul naţional şi la export a miliardelor de metri cubi din subsolul Mării Negre.

“Petrom estimează că va scoate primele cantităţi de gaze din Marea Neagră la sfârşitul lui 2018 sau începutul lui 2019. Până atunci, noi trebuie să avem conducta trasă la ţărm, care să preia gazul şi să-l ducă către Bucureşti şi restul ţării. Petrom îşi construieşte o poziţie de negociere pe realizarea acestei infrastructuri de către noi vizavi de decizia lor finală de a investi în Marea Neagră şi de nivelul redevenţelor petroliere ce vor fi practicate începând de anul viitor”, a precizat sursa citată.

Aceasta a adăugat că Petrom ar putea decide să-şi ducă gazele prin Bulgaria, dacă infrastructura onshore nu este pregătită, însă acest lucru este puţin probabil, având în vedere interesul statului român de a-şi asigura atât tranzitul cât şi aprovizionarea cu gaze a ţării.

Concernul Petrom – Exxon Mobil a estimat rezerve de circa 80 miliarde metri cubi de gaze offshore, o cantitate suficientă pentru a acoperi şapte ani de consum ai României. La momentul exploatării, piaţa gazelor va fi liberă, iar Petrom îşi va putea vinde marfa la preţ de piaţă.

De realizarea infrastructurii de transport din largul mării până la ţărm se va ocupa consorţiul Exxon-Petrom.

„Dacă se respectă prognozele şi avem 8-9 miliarde metri cubi de gaze, aduşi din largul mării către ţărm şi apo în România, puteam păstra 4-5 miliarde de metri cubi pentru consumul intern, iar restul să exportăm. Nu numai că vom fi independenţti energetic faţă de Rusia, putem deveni exportatori net de gaze. De aceea este o miză foarte mare, şi pentru noi, ca stat, şi pentru Petrom, ca infrastructura de transport să fie gata până la momentul 2018”, a precizat sursa.

Aceasta a adăugat că, deşi în toată ţara este nevoie de modernizări ale reţelei de gaze, prioritatea absolută este reţeaua pentru transport pentru gazele Petrom, cele 657 milioane euro, bani din bugetul Transgaz, câte 100 milioane de euro anual.

La rândul său, Mariana Gheorghe, CEO Petrom, a declarat că partea de offshore e a lor, dar partea de onshore e în sarcina autorităţilor din Romania.

“Suntem în faza de confirmare a volumelor, vom continua activitatea de evaluare. Pe baza lor, vom avea discuţii detaliate cu autorităţile şi cu operatorul de transport, pentru a vedea care sunt oportunităţile de transport pentru acele volume care vor trebui exploatate. Discuţiile sunt acum la un stadiu preliminar”, a spus Mariana Gheorghe.

Sursa: focus-energetic.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=24428

Publicat de la data feb. 26 2014. Categorii Economic, FINANTE - BANCI.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

15 decembrie 2018, 5:32
 

ENE
Rafale
-1°C
29 km/h
Perceput de temperatură: -11°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 29 km/h ENE
Rafale de vânt: 29 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:45
Apus: 16:36
Prognoza 16 decembrie 2018
Zi
 

NE
Precipitaţii
6°C
Vânt: 18 km/h NE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

NE
Ploaie
2°C
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Avertizare meteorologica
    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 14-12-2018 Ora : 11 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 14 decembrie, ora 19 – 16 decembrie, ora 18Fenomene vizate: ninsori, lapoviță, ploi și poleiZone afectate: conform textului […]

Loto

Horoscop

  • 160.990 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team