Ultima ora
Publicat: marți, 10 septembrie 2013

77 milioane de euro pentru modernizarea ANAF

Ministerul de Finanţe investeşte 77 milioane de euro pentru modernizarea ANAF, având speranţa ca până în 2018 numărul contribuabililor care îşi plătesc dările către stat să crească cu 5 puncte procentuale.

De la 1 octombrie, Finanţele demarează un proiect de modernizare a administraţiei fiscale. Practic, în următorii 5 ani, cât este prevăzut a se derula proiectul, se doreşte o îmbunătăţire a modului de organizare a administraţiei fiscale, precum şi o îmbunătăţire a colectării veniturilor la bugetul general consolidat.

Investiţia este de 77 milioane de euro, din care 70 milioane euro sunt împrumutaţi de la BERD, iar 7 milioane euro vor fi alocaţi de ANAF, potrivit cotidianul.

Banii împrumutaţi de la BERD vor fi cheltuiţi, în principal, pentru modernizarea sistemului informatic. Astfel, 50,83 milioane de euro sunt bugetaţi pentru „achiziţii echipament informatic”, iar 3,39 milioane de euro, pentru servicii tehnice. Alte 12 milioane de euro vor fi alocale pentru asigurarea consultanţei tehnice, iar cu 3,72 milioane de euro vor fi finanţate cursuri de formare pentru angajaţi. ANAF va contribui cu 7 milioane de euro.

„Proiectul va oferi sprijin financiar şi tehnic pentru procedurile de colectare a veniturilor; tehnologie informatică şi alte tipuri de infrastructură tehnologică; pregătire profesională şi asistenţă tehnică pentru a sprijini deciziile de management din cadrul ANAF cu privire la structura organizatorică, management şi îmbunătăţirea sistemelor operaţionale”, informează Ministerul de Finanţe.

Care sunt aşteptările oficialilor de la acest proiect?

În urma implementării acestui proiect, deci cel mai târziu la 1 octombrie 2018, Finanţele se aşteaptă să aibă următoarele rezultate:

• Creşterea nivelului conformării voluntare la declarare şi la plată (creştere cu 5 p.p la impozitele principale);

• Scăderea costului colectării cu 0,2% ( de la 1,1% la 0,9%);

• Creşterea satisfacţiei contribuabililor privind integritatea şi calitatea serviciilor oferite (creştere cu 15%).

Aşteptările sunt modeste, dacă ţinem cont de declaraţia făcută de ministrul de Finanţe, chiar cu ocazia lansării acestui proiect. Daniel Chiţoiu a declarat marţi că îşi doreşte ca „evaziunea fiscală din România să fie cel mult la nivelul altor state din Uniunea Europeană, iar angajaţii administraţiei fiscale să fie oneşti şi profesionişti”.

Pe ce vor fi cheltuiţi banii împrumutaţi de la BERD:

Achiziţii echipament informatic: 50,83 mil. euro
Achiziţii servicii tehnice: 3,39 mil. euro
Asistenţă tehnică (consultanţă): 12,06 mil. euro
Cursuri formare: 3,72 mil. euro

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>