Ultima ora
Publicat: duminică, 22 decembrie 2013

Afacere de succes: sarmale pentru export!

În singura fabrică de profil din ţară, zeci de tone de sarmale preparate la Gheorgheni ajung pe mesele românilor, inclusiv ale celor stabiliţi în Suedia, Spania, Franţa, dar în special în Ungaria, unde cererea pentru acest sezon este de 16 tone.

La fabrica din Gheorgheni, judeţul Harghita, producţia de sarmale este o activitate sezonieră, care începe în octombrie şi se termină la sfârşitul lunii ianuarie, cele mai mari vânzări fiind înregistrate în perioada sărbătorilor de iarnă. Zilnic se produc în jur de 5.000 de sarmale, care sunt livrate nu numai în România, dar şi în Franţa, Spania, în Suedia şi cele mai multe în Ungaria.

Fabrica de sarmale a fost deschisă la începutul lunii decembrie 2010. Bajko Laszlo a cumpărat un grajd, l-a transformat complet, compartimentându-l în încăperi îmbrăcate în gresie şi faianţă, l-a dotat cu instalaţii de ultimă generaţie şi a angajat, la început, patru persoane. În prezent, numărul angajaţilor a crescut la zece.

Bajko Laszlo a investit 130.000 de euro în construirea fabricii. Din această sumă, 45.000 de lei i-a împrumut de la bancă şi după aproape trei ani, în septembrie, creditul a fost rambursat integral.

Reţeta după care se prepară sarmalele aparţine gastronomiei ardeleneşti şi este rezultatul mai multor surse de inspiraţie şi încercări.

O caserolă de 450 de grame în care se află patru sarmale şi câteva linguri de varză tocată se vinde la poarta fabricii cu 5,8 lei, iar una de 850 de grame, cu 8-9 sarmale şi varză, cu 11,5 lei, la aceste preţuri adăugându-se TVA. Străinii plătesc mai mult pentru sarmale, în Ungaria se vând cu 1.500 de forinţi caserola mare, iar în magazinele din Suedia cu 6,5 euro.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>