AFACEREA PREZIDENŢIALĂ PRIVIND DOBÂNDIREA UNEI MOŞII DE 290 ha ABUZURI ŞI ILEGALITĂŢI

ABUZ. A fost un abuz condamnabil faptul că Preşedintele Băsescu a folosit tribuna Administraţiei Prezidenţiale şi toate televiziunile pentru a se apăra într-o afacere personală – a sa şi a familiei sale. În felul acesta, a provocat un imens scandal cu această moşie prezidenţială de 290 ha.
Parlamentul României are datoria să dezbată şi să dea un document de poziţie în acest scandal în care este implicat Preşedintele Ţării, ceea ce provoacă prejudicii României pe plan intern şi pe plan internaţional.
Este un nou dosar, care se adaugă la alte peste 15 dosare penale cu caracter penal care-l privesc pe domnul Băsescu și sunt „blocate” de Parchet şi Justiţie în decurs de 8 ani.
Parlamentul nou ales are datoria ca – prin documentul său de poziţie – să determine, totodată, „dezgroparea” celor peste 15 dosare cu caracter penal „blocate” de Parchet şi Justiţie.
Preşedintele ţării, ca persoană publică, trebuie să se ocupe de problemele ţării – aflată într-o cumplită criză economică şi nu de „afaceri personale”. În acest caz, identificăm un „model” rău şi periculos pentru toţi politicienii români.
Faptele care pot fi incriminate în această afacere prezidenţială au mai multe componente şi aspecte, după cum urmează:
1. DECLARAŢIILE DE PRESĂ ale Preşedintelui Băsescu din 8 şi 13 noiembrie 2013 şi a purtătorului de cuvânt din 13 noiembrie 2013 – conţin elemente probatorii care incriminează fapte reprobabile, inclusiv aspecte penale, în această afacere prezidenţială.
2. RECUNOAŞTEREA IMPLICĂRII DIRECTE A PREȘEDINTELUI BĂSESCU
În declaraţiile de presă din 8 şi 13 noiembrie 2013, domnul Băsescu recunoaşte în mod categoric: „Mi-am dorit ca să cumpăr pământ.” „Îmi doresc mult ca în foarte scurt timp să reuşesc să-l trec pe numele meu, că eu vreau să fiu fermierul.”
„Eu am vrut să iau prima dată creditul. Nu am putut primi creditul din cauza nivelului mic de venituri.”
Deci, nu avem nevoie de alte probe privind implicarea directă “în afacere” a PREȘEDINTELUI BĂSESCU. Avem aceste mărturisiri directe.
Folosirea fiicei sale în această afacere este UN PARAVAN. Fiica sa a mai fost folosită ca paravan şi în alte afaceri prezidenţiale.
3. CONFLICTE DE INTERESE ŞI INCOMPATIBILITĂŢI Aceste elemente apar – prin poziţia domnului Băsescu, Preşedinte al ţării, persoană publică – implicată în relaţiile de afaceri şi tranzacţii – ca moşier, fermier, întreprinzător (după propriile declaraţii).
Tranzacţiile prezintă multe probleme care trebuie investigate şi elucidate, întrucât sunt în relaţii cu:
a) cu o firmă (vânzătoare), în care proprietar este un cetăţean străin (italian) cu domiciliul în Monaco, de la care „a cumpărat” terenul la un preţ mult mai mic (cu peste 30%) decât cel luat în calcul de evaluatorul băncii (dintr-o zonă cu probleme litigioase, cu reclamaţii şi conflicte în care a intervenit cercetarea DNA).
b) cu o firmă pentru lucrarea pământului în arendă (şi care are, de asemenea, anumite probleme litigioase).
c) cu un notar – la care s-au făcut formalităţile şi care, de asemenea, a fost implicat în anumite probleme litigioase şi penale.
ANI ȘI ALTE INSTITUȚII DE STAT – trebuiau să se sesizeze, să constate şi să aplice reglementările legale potrivit cărora – celor aflaţi în conflicte de interese şi incompatibilitate li se cere demisia (cum a procedat ANI cu mulţi alţi demnitari, mai ales la porunca politică a domnului Băsescu).
4. SPĂLAREA DE BANI O cercetare cuprinzătoare şi aprofundată poate să conducă, în final, la concluzia că este şi o încercare de spălare de bani. Fapta cu moşia de 290 ha. se leagă cu multe alte afaceri din trecut ale domnului Băsescu şi familiei sale (cumpărarea şi vânzarea de terenuri, cumpărarea şi vânzarea de imobile, atribuirea directă a unui imobil de la stat, „vânzări anterioare” şi altele), care au fost „îngropate” de Parchete şi Justiţie în decurs de 8 ani de regim băsist.
5. APELUL ABUZIV AL FAMILIEI BĂSESCU LA UN AJUTOR DE STAT (la bani publici) sub forma unui important credit bancar (de la o bancă de stat și nu de la o bancă privată). Conform datelor publicate în presă, acest dosar prezintă elemente de abuz şi de favoritisme pentru Preşedintele ţării şi familia sa – care trebuie investigate. Este falsă ideea că ar fi numai o „tranzacţie privată” a unui notar public tânăr.
NON-ELIGIBILI Nici domnul Băsescu (de meserie marinar), nici fiica sa
(de meserie notar public) – prin meseriile şi experienţa lor – nu se califică în nici un fel pentru a primi un ajutor de stat sub formă de credit ca să devină fermier – întreprinzător agricol. Există mulți alţi cetăţeni care ar merita „ajutor de stat” sub formă de credit.
Astfel, în condiţiile vitrege din România, agricultorii veritabili şi agronomii (de ordinul sutelor de mii) nu au acces la credit, nici măcar pentru a lucra propriul pământ; nici vorbă pentru a dobândi alte terenuri pe credit – din cauza „blocajului general” din sistemul bancar. Acest „blocaj general” trebuia să-l „îngrijoreze” pe un Preşedinte de ţară şi nu faptul că mai vrea domnia sa încă o moşie de 200 de ha peste moşia de 290 ha, deja dobândită de familia prezidenţială, în condiţii controversate.
6. FOLOSIREA ABUZIVĂ A UNUI CONSILIER PREZIDENŢIAL (plătit din bani publici) pentru afacerile şi tranzacţiile Preşedintelui ţării, (care se adaugă la alte abuzuri în care consilierii prezidenţiali au fost folosiţi deși trebuiau să rămână neutri, potrivit statutului lor oficial).
Avem înregistrate declaraţiile publice ale consilierului prezidenţial respectiv şi recunoaşterile publice ale domnului Băsescu. Deci, nu trebuie să fie făcute alte investigaţii pentru constatarea acestui abuz și a acestui conflict de interese.
7. TRAFIC DE INFLUENŢĂ constatat chiar în declaraţiile publice ale domnului Băsescu. Şi atunci când a intervenit la ministrul finanţelor, cerând să nu fie schimbat un preşedinte de bancă. Şi atunci când a contactat un procuror, care se ocupă de cercetarea problemelor litigioase privind achiziţiile de terenuri în zona Călăraşi (unde „întâmplător” se află şi moşia dobândită de familia Băsescu).
8. VENITURILE UNUI TÂNĂR NOTAR
Un notar foarte tânăr, cu câţiva ani de activitate, ajuns prin concurs în comuna Păuneşti – Vrancea – nu ar putea realiza venituri foarte mari care să justifice dobândirea unui credit atât de mare (de milioane de lei), cum susţine în mod total neîntemeiat domnul Băsescu.
Şi acest aspect privind veniturile unui tânăr notar merită să fie investigat pentru a afla adevărul economic, inclusiv modul cum a ajuns notarul tânăr din Comuna Păunești în București și ce operațiuni face – producătoare de mari venituri.
NOTĂ SPECIALĂ. Tânăra notară nu a putut avea venituri personale să cumpere nici apartamentul din zona rezidențială Popoviciu – în valoare de peste un milion de euro și pentru care nu a putut justifica proveniența banilor, deși i s-a cerut public și au trecut anii. Prin urmare, are de dat socoteală și pentru aceste “afacere”

9. DOSARUL DE CREDIT
Aici apar multiple probleme controversate evidențiate în presă privind: pământul (preţul de cumpărare şi supraevaluarea la bancă), volumul creditului (exagerat de mare prin supraestimare), absenţa totală de garanţii colaterale, interpretarea greşită a rolului ipotecii, nivelul preferenţial al dobânzii, nerespectarea procedurilor bancare, aprobarea „fulger” și alte ilegalităţi şi nereguli.
Ca specialişti financiari, ne vom pronunţa într-un material separat asupra acestor aspecte, după ce vor fi făcute publice mai multe elemente de către istituțiilor de stat competente.
10. POZIȚII DIN BNR REGRETABILE. Purtătorul de cuvânt al guvernatorului BNR și directorul Supravegherii Bancare din BNR, în declarațiile lor publice – nu au contribuit la elucidarea problemelor. Purtătorul de cuvânt, pentru a arunca problema în derizoriu, a spus că ar fi vorba de alte peste 300 de cazuri de credite de astfel de proporții. Informațiile ulterioare – se referă la unul sau numai câteva cazuri de asemenea proporții.
11. SECRETUL BANCAR. Invocarea secretului bancar de către oficialii BNR și alții – în relația cu Parlamentul, cea mai importantă și reprezentativă instituție de stat, este o poziție total inacceptabilă.
Noi, cei din societatea civilă, considerăm că această poziție a BNR se înscrie în tendința de a mușamaliza această “afacere prezidențială” și nu reflectă o preocupare pentru a se afla ADEVĂRUL.
Ca specialiști financiari, într-un material separat, vom trata cât de falsă și nocivă este o asemenea poziție a oficialilor BNR. Vom arăta cum este combătut în plan internațional (în documentele G-20 și ale UE) acest “secret bancar” referitor la multe țări și la paradisurilor fiscale. De asemenea, ne vom referi și la experiențe din România. Este de râsul lumii că se cer certificate ORNIS la Parlamentul țării pentru accesul la „secrete bancare”.
12. CIRCUMSTANȚE ATENUANTE. Ca specialiști financiari, suntem datori să indentificăm circumstanțele atenuante pentru unii funcționari bancari care nu au putut face față agresivității, presiunilor și abuzurilor prezidențiale.
* *
*
13. DEZBATEREA ÎN PARLAMENT este perfect constituţională.
O „afacere” în care este direct implicat Preşedintele ţării, cu multiple aspecte, privind abuzuri şi ilegalităţi, cu declaraţii iniţiate de domnul Băsescu de la tribuna Administraţiei Prezidenţiale, trebuia să ajungă în Parlament pentru cercetare şi elucidare.
Este total neîntemeiată susţinerea domnului Băsescu că această problemă nu trebuie examinată în Parlament.
Dimpotrivă, acesta este forul cel mai abilitat în sistemul democraţiei noastre, fiind vorba de abuzurile Preşedintelui ţării.
În ce priveşte Parchetul (pe care-l invocă domnul Băsescu în declarațiile sale), constatăm că, nici de această dată, nu s-a sesizat din oficiu, cum îi permitea legea.
14. BATJOCURA LA ADRESA CETĂŢENILOR Îndemnul domnului Băsescu în declaraţia de presă din 8 noiembrie 2013 – „Vă îndemn să cumpăraţi pământ, o să vă dea satisfacţii” – reprezintă o adevărată batjocură, știind că oamenii dedicați agriculturii nu dispun de resurse și nici nu au acces la credite, cum a avut familia prezidențială.

15. LECŢIA GERMANĂ Sub guvernarea doamnei Angela Merkel, un preşedinte al Germaniei a fost silit să-şi dea demisia pentru suspiciuni de foloase necuvenite de câteva sute de euro.
La noi, milionarul Băsescu, cu peste 15 dosare cu caracter penal „blocate” de Parchet şi Justiţie în decurs de 8 ani, refuză să-şi dea demisia – deşi 7,4 milioane de cetăţeni au votat să plece la Referendumul naţional din 24 iulie 2012. Acesta nu mai poate fi considerat om politic, ci alt fel.

16. APELUL PREŞEDINTELUI SENATULUI, DOMNUL CRIN ANTONESCU în care cere „demisia, domnule Băsescu” – trebuie să se transforme într-un „STRIGĂT NAŢIONAL – până la obţinerea DEMISIEI – cât mai curând posibil, spre binele ţării şi al poporului român.
* *
*
În declaraţiile de presă din 8 şi 13 noiembrie 2013 ale domnului Băsescu, mai constatăm:
a) Insulte şi calomnii la adresa primului ministru, care s-a pronunţat – că această problemă trebuie examinată de o comisie parlamentară. Este problema primului ministru – dacă îl dă în judecată sau nu pe domnul Băsescu pentru insulte şi calomnii.
b) Atacuri nefondate la adresa unei televiziuni, care a abordat această problemă de interes public. Este dreptul ziariştilor de la această televiziune să-l cheme în judecată pe domnul Băsescu.
* *
*
Sub aspect moral, domnul Băsescu este condamnabil că şi-a târât fiica într-un dosar dubios, cum a mai făcut şi în alte dăţi.
Lăcomia fără limită şi abuzurile politicianului Băsescu trebuie să primească riposta cuvenită din partea societăţii civile şi – când va fi posibil – din partea Justiţiei din România. Deocamdată, subordonare politică de către Președintele Băsescu a Parchetelor și Justiției este puternic probată de numerosele dosare cu caracter penal (care îl privesc pe domnul Băsescu) în decurs de opt ani; superimunitatea domnului Băsescu proclamată de Daniel Morar și Laura Codrușa Koveși și unii judecători este în acțiune.

13 decembrie 2013

Grupul de Iniţiativă „Reînnoirea”

Florea Dumitrescu
Gheorghe Stroe
Cristian Apostol

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.