Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

AFP: Naționalismul are vânt din pupa în Europa

Extrema dreaptă a înregistrat un eșec la alegerile parlamentare în Olanda, ceea ce nu înseamnă însă că ascensiunea naționalismului s-a oprit în Europa, unde mesajele naționaliste sunt preluate tot mai mult de partidele tradiționale, cum au procedat de altfel și câștigătorii scrutinului legislativ olandez, consemnează joi agenția France Presse într-un amplu comentariu.

Deși Partidul pentru Libertate (PVV) — condus de Geert Wilders și care spera să câștige scrutinul — se află, conform rezultatelor provizorii, pe locul doi mult în spatele partidului liberal VVD al premierului Mark Rutte (20 de mandate pentru PVV și 33 pentru VVD), formațiunea de extrema dreaptă câștigă totuși cinci mandate față de alegerile precedente, în timp ce liberalii pierd opt mandate, iar laburiștii membri ai actualei coaliții guvernamentale se prăbușesc de la 38 de mandate la numai nouă.

Prin urmare, ‘sistemul a încasat o lovitură’, consideră blogul britanic ultraconservator Westmonster, în timp ce liderul Ligii Nordului (extrema dreaptă italiană), Matteo Salvini, crede că se avansează în ‘schimbarea Europei’, ‘salvarea locurilor de muncă’ și oprirea ‘invaziei’ migranților musulmani, opinie împărtășită de candidata extremei drepte la președinția Franței, Marine Le Pen, care vede în rezultatul alegerilor din Olanda ‘un succes de etapă’. Însă lidera formațiunii germane anti-islam ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD), Frauke Petry, s-a arătat mai prudentă, afirmând că spera un rezultat mai bun pentru PVV.

Cât despre liderii europeni, care după Brexit și victoria lui Donald Trump se temeau acum de un nou succes la naționaliștilor, ei au răsuflat ușurați. Președintele francez Francois Hollande a salutat ‘o victorie clară împotriva extremismului’, în timp ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a calificat rezultatul scrutinului olandez drept ‘un vot pentru Europa’.

Dar ‘pericolul acestei ‘vești bune’ venită din Olanda este că guvernele europene nu vor merge la rădăcinile creșterii populismului’ și în continuare nu vor avea în vedere că cetățenii europeni ‘sunt puțin privați de controlul propriului lor destin’, crede analistul politic francez Stephane Rozes, în viziunea căruia populiștii avansează progresiv către ‘porțile puterii’ în Europa.

O părere similară este exprimată și de un alt analist francez, Jean-Yves Camus, care dă exemplul Austriei, unde, cu toate că au pierdut la limită alegerile prezidențiale, naționaliștii lui Nobert Hofer reușesc să-și impună cu succes unele idei în societate și inclusiv în rândul partidelor din guvern, coaliția formată din social-democrați și conservatori luând măsuri împotriva imigrației și portului vălului islamic.

Acest analist francez remarcă și impactul pe care l-a avut în ultimele zile atitudinea fermă a premierului Mark Rutte împotriva mitingurilor comunității turce, el mergând până la expulzarea unor miniștri turci care doreau să participe la acele mitinguri, decizii care nu putea decât să fie apreciate de electoratul naționalist.

‘Mark Rutte a câștigat asimilând temele adversarului populist’, punctează Leonardo Morlino, profesor de științe politice la Universitatea Luiss din Roma. ‘Dacă partidele tradiționale reușesc să preia în mod oportun temele obișnuite ale populiștilor, vor putea, dacă nu să-i învingă, măcar să le oprească ascensiunea’, conchide el.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=76891

Publicat de la data Mar 17 2017. Categorii EXTERN, UNIUNEA EUROPEANĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 aprilie 2018, 7:32
 

V
Soare
11°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 12°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 81%
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:21
Apus: 20:09
Prognoza 23 aprilie 2018
Zi
 

E
Parţial însorit
27°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

ESE
Predominant senin
14°C
Vânt: 0 km/h ESE
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 89.592 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team