Ultima ora
Publicat: duminică, 15 decembrie 2013

Ajutorul UE pentru lucrătorii disponibilizați se menține în 2014-2020

Ajutorul UE pentru lucrătorii disponibilizați va fi menținut în 2014 – 2020 și se extinde la cei cu contracte pe perioadă determinată. Programul intră în vigoare la 1 ianuarie 2014.

„Rata de reintegrare a celor ca au utilizat Fondul european de ajustare la globalizare este de 48%, conform estimărilor Comisiei Europene. Parlamentul a luptat cu guvernele statelor membre să păstreze fondul pentru perioada 2014 – 2020. Cu toate acestea, sper că în ciuda scăderii de la 3,5 miliarde la 1,05 miliarde, va fi suficient”, a spus raportorul Marian Harkin (ALDE, IE).

La insistențele Parlamentului, Fondul european pentru adaptarea la globalizare (EGF) va fi folosit și pentru a ajuta oamenii care își pierd locul de muncă din cauza crizei economice (această măsură s-a aplicat din 2009 până în 2011), alături de scopul său principal de a minimiza impactul globalizării. Pragul minim pentru activarea EGF este de 500 de disponibilizări.

Mai mult, noi categorii de lucrători vor fi eligibile pentru ajutorul EGF, cum ar fi cei cu contracte de muncă pe perioade determinate, lucrătorii temporari și independenții.

Conform textului rezultat din negocieri și datorită Parlamentului, ajutorul EGF se poate aplica temporar și tinerilor șomeri care nu sunt implicați în programe de formare sau educaționale, cu condiția ca aceștia să provină din regiuni unde au loc disponibilizări.

Ajutorul EGF se adaugă contribuțiilor statelor membre, pentru a co-finanța măsuri care să permită muncitorilor disponibilizați să se întoarcă pe piața muncii, dar nu trebuie să înlocuiască în niciun caz indemnizațiile de șomaj naționale.

Ccontribuția EGF poate ajunge la 60% din costul măsurilor, cum ar fi asistența pentru căutarea unui loc de muncă, formare profesională și fondarea unor afaceri. Comisia Europeană a propus inițial limitarea contribuției UE la 50%.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>