Alexandru Tomescu și Eduard Kunz lansează o invitație la… creație!

Fără îndoială, cel mai mare vis și în același timp cea mai mare provocare pentru un compozitor în ziua de astăzi este acela de a-și auzi lucrările cântate pe scena de concert.

Pentru a împlini acest vis, violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Eduard Kunz vin cu o provocare adresată compozitorilor români de toate vârstele. Lasă-te purtat de inspirație și crează o lucrare pentru vioară și pian cu o durată de maxim trei minute, în care să evidențiezi cât mai bine fantezia și virtuozitatea celor doi celebri muzicieni. Trimite partitura ta până la data de 1 mai pe adresa Fundaţia Culturală Remember Enescu, Str. Ioan Bianu 39, sector 1 București cod poștal 011091. Nu uita să adaugi numele tău și al lucrării, o biografie și o fotografie recentă, precum și o descriere succintă a opusului propus.
Alexandru Tomescu si Eduard Kunz vor alege o singură lucrare –cea care le va plăcea cel mai mult – și o vor cânta în deschiderea fiecăruia dintre cele 12 concerte ale Turneului Național Stradivarius 2014, ce se va desfășura în lunile mai și iunie în cele mai importante orașe din țară precum și în București. Nu există restricții de stil, doar frâu liber către fantezie și promisiunea că lucrarea ta va fi auzită de publicul Turneului Stradivarius, care în ultimele ediții a depășit cifra de 20.000 de spectatori.

Lucrarea aleasă va fi anunțată până pe data de 15 mai printr-un comunicat de presă, precum și pe canelele media ale celor doi artiști www.alexandrutomescu.com și facebook.com/eduardkunzpianist.

Pentru că sunt doi artiști nonconformiști, Alexandru Tomescu și Eduard Kunz au ales să lanseze acest concurs de creație printr-un film postat on-line, realizat foarte simplu cu ajutorul unui telefon mobil.

Iată și motivațiile celor doi artiști pentru inițierea acestui proiect:

„Sunt foarte emoționat și bucuros să pot continua munca începută cu decenii în urmă de tatăl meu, pianistul Adrian Tomescu, și anume aceea de a da viață, cu toată convingerea și cu tot talentul meu, muzicii contemporane. Așa cum aminteam și în filmulețul de pe Facebook (https://www.youtube.com/watch?v=_9ihn13LZJE) sper că atât eu cât și Eduard vom cădea de acord asupra aceleiași piese!” – a declarat Alexandru Tomescu.
Eduard Kunz: „Pentru un artist dornic să se afirme, indiferent că este vorba de un actor, de un muzician sau de un regizor de film, lucrul cel mai dificil de realizat este să-și facă auzită vocea. Aceasta este șansa pe care vrem să o oferim compozitorilor români.”

„Vă urăm mult succes și mai ales… inspirație! ” – au mai adăugat cei doi muzicieni.

Alexandru Tomescu este artistul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte maraton, în turnee de zeci de oraşe, violonistul se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului.
Drumul lui în muzică a început odată cu lecţiile de vioară primite de la mama sa, prof. Mihaela Tomescu şi a continuat apoi cu studii îndrumate de maestrul Ştefan Gheorghiu în România şi de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci şi Herman Krebbers în străinătate. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară: Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, Franţa), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (Bucureşti, România), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schöntal (Germania) etc.
Au urmat concerte în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. A concertat sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur. Studiile şi activitatea concertistică de peste graniţe au însemnat pentru Alexandru Tomescu dobândirea unei experienţe pe care şi-a propus s-o valorifice în propria sa ţară, astfel că a decis să revină la Bucureşti pentru a schimba precepţia asupra muzicii clasice.

Eduard Kunz este unul dintre cei mai valoroși tineri pianiști ruși, fiind inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine. Este artist al Societății Filarmonice din Moscova, laureat al prestigiosului Festival de Muzică de la Verbier, a făcut parte din artiștii BBC Radio 3 ai Noii Generații și nu în cele din urmă este artist internațional Yamaha.
A studiat la Școala Gnessin pentru copii supradotați din Moscova și mai apoi la celebrul Conservator Național de Muzică „P. I. Ceaikovski” de la Moscova. A obținut diploma de masterat cu distincție și medalie de aur pentru performanțele sale, la Royal Northern College of Music din Anglia, unde a studiat cu Norma Fisher și Mark Ray. A obţinut nu mai puţin de 13 Premii I la importante competiții internaționale. Legătura sa specială cu România a început prin câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional „George Enescu”, în 2007. Concertează regulat cu orchestre valoroase ale Europei şi ale lumii: BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestra Philharmonia sau Orchestra Naţională Rusă, sub bagheta unor dirijori precum Tugan Sokhiev, Alexander Joel, Christian Mandeal, Edward Gardner, Gerard Schwarz, Lothar Koenigs sau Mikhail Khokhlov.

Despre pianistul născut în Siberia publicația The Herald titra: „Kunz este senzațional. Tehnica și interpretarea lui sunt nepământene”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.