Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Ambreiajul electronic eClutch de la Bosch reduce consumul de carburant si usureaza sofatul

Publicat: joi, 20 februarie 2014

Dispozitivul eClutch furnizat de Bosch permite șoferilor care utilizează o transmisie manuală să conducă în treapta întâi de viteză fără a folosi ambreiajul. Acest dispozitiv este cu atât mai util în situaţiile de blocaje în trafic, când sunt necesare opriri şi porniri dese. Blocajele din trafic sunt oricum neplăcute, mai ales dacă autovehiculul are transmisie manuală. Motivul este schimbarea constantă între ambreiaj, pedala de accelerație și pedala de frână. În cazul eClutch, şoferii pot să utilizeze doar pedala de frână și cea de accelerație, ca și în cazul transmisiei automate, fără calarea accidentală a motorului.

Acest ambreiaj controlat electronic micșorează decalajul dintre transmisia manuală și cea automată. Mai mult, eClutch face posibilă deplasarea cu viteză de croazieră, ceea ce reduce consumul de carburant. Independent de șofer, ambreiajul decuplează motorul de la transmisie atunci când acesta nu mai accelerează. Motorul se oprește. Rezultatul este o economie de carburant de 10 procente.

În ceea ce privește prețul, eClutch costă mult mai puțin decât o transmisie automată convențională și devine astfel o alternativă atractivă pe piața autovehiculelor compacte, unde competiția în materie de prețuri este dură. Spre deosebire de o transmisie automată completă, eClutch automatizează doar ambreiajul, nu și transmisia. Pedala de ambreiaj transmite un semnal electric către dispozitivul de acționare, care decuplează ambreiajul.
Principiul din spatele funcției de rulare cu viteză de croazieră start-stop este simplu: sistemul Bosch detectează micșorarea presiunii aplicate de șofer asupra pedalei de accelerație, decuplează motorul de la transmisie și împiedică astfel consumul de carburant de către motor. Șoferii pot deja simula manual acest efect prin decuplarea ambreiajului pe un drum în pantă. În viitor, sistemul va include în mod automat această funcție, oprind în același timp și motorul. Este sofisticat din punct de vedere tehnic, dar valoros, asigurând o reducere de 10 la sută a consumului de carburant.

Ajută la prevenirea schimbărilor sacadate ale treptelor de viteze

Pe lângă funcția pentru opriri și porniri dese și posibilitatea de a economisi carburant, eClutch oferă multe alte funcții. De exemplu, poate fi utilizat pentru a ajuta la schimbarea treptelor de viteză, făcându-le mai line. Un senzor special detectează începerea schimbării treptei de viteză și adaptează turația motorului. Rezultatul este o schimbare ușoară și lină.
Iar în cazul în care sistemul de propulsie este electrificat, ambreiajul controlat electronic face posibilă combinația dintre sistemul de propulsie hibrid și transmisia manuală. În funcție de configurație, sistemul poate permite rularea cu viteză de croazieră și recuperarea forței de frânare. Din acest punct de vedere, eClutch oferă două avantaje: transmisia manuală poate fi încă utilizată la autovehiculele hibrid și prețul modelelor hibrid de bază poate fi redus, întrucât nu mai este necesară o transmisie complet automată.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=24079

Publicat de la data feb. 20 2014. Categorii ACTUALITATE, Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 octombrie 2018, 20:23
 

V
Senin
15°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 14°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 54%
Vânt: 11 km/h V
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:40
Apus: 18:19
Prognoza 24 octombrie 2018
Zi
 

V
Precipitaţii
18°C
Vânt: 36 km/h V
Rafale de vânt: 65 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VNV
Nori intermitenti
3°C
Vânt: 11 km/h VNV
Rafale de vânt: 36 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-10-2018 Ora : 10 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 10:00 si 12:00 In zona : Județul Mehedinţi: Grozești;Județul Vâlcea: Drăgășani, Băbeni, Prundeni, Ionești, Galicea, Orlești, Ștefănești, Olanu, Șirineasa, Drăgoești, Voicești;Județul Olt: Slatina, Corabia, Piatra-Olt, Osica de Sus, Fărcașele, Mărunței, Curtișoara, Fălcoiu, Găneasa, Traian, Strejești, Pleșoiu, Verguleasa, Brâncoveni, Vișina, […]

Loto

Horoscop

  • 141.301 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team