Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

ANCOM: Decizii de reglementare a pietelor de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile de telefonie

Publicat: marți, 10 octombrie 2017

ANCOM a dezbatut si adoptat impreuna cu industria, in cadrul sedintei Consiliului Consultativ de astazi, 9 octombrie 2017, un set de masuri de identificare, analiza si reglementare a pietelor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe, respectiv la puncte mobile in retelele publice de telefonie. Deciziile ANCOM prevad atat mentinerea obligatiilor, inclusiv, pentru moment, a tarifelor reglementate impuse deja operatorilor cu putere semnificativa pe piata in rundele anterioare de analiza, cat si reglementarea operatorilor cu putere semnificativa identificati in runda actuala a analizei de piata. 

Tarifele de terminare vor fi recalculate dupa revizuirea legislatiei europene relevante, pe baza unui model de cost realizat de ANCOM cu sprijin de specialitate si populat cu informatiile actuale despre costuri, furnizate de operatori.

Autoritatea deruleaza periodic acest demers de revizuire a pietelor relevante de gros, conform legislatiei nationale si europene in vigoare, pentru a asigura functionarea pietelor cu amanuntul de telefonie in conditii concurentiale si pentru a proteja astfel interesele utilizatorilor finali.

Piete relevante de gros

Potrivit deciziei, ANCOM a identificat 37 de piete relevante de gros corespunzatoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe in retelele publice de telefonie, precum si cinci piete relevante de gros corespunzatoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile in retelele publice de telefonie. Pentru toate aceste piete, Autoritatea mentine sau, dupa caz, impune unele obligatii corelate problemelor concurentiale identificate, precum obligatia de transparenta, de nediscriminare, de control al tarifelor si de fundamentare a acestora in functie de costuri (inclusiv mentinerea simetriei tarifelor de terminare), precum si obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate.

Tarife pentru terminarea apelurilor

Toti cei 37 de operatori de telefonie fixa identificati cu putere semnificativa de piata trebuie sa practice tarife pentru terminarea apelurilor ce nu pot depasi pragul de 0,14 eurocenti/minut, fara TVA, valabil de la data de 1 aprilie 2014. Lista operatorilor de telefonie fixa carora li se vor aplica masurile de reglementare propuse poate fi consultata aici.

In egala masura, tariful pentru terminarea apelurilor pe care il vor practica cei cinci operatori de telefonie mobila cu putere semnificativa de piata (Lycamobile S.R.L. – operator de retele mobile virtuale ”complet”, Orange Romania S.A., RCS & RDS S.A., Telekom Romania Mobile Communications S.A. si, respectiv, Vodafone Romania S.A.) ramane cel in vigoare incepand cu data de 1 aprilie 2014, si anume de 0,96 eurocenti/minut, fara TVA.

Astfel, ANCOM mentine in prezent tarifele aferente serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe, respectiv mobile, fundamentate pe costuri, pe baza metodologiei LRIC pur, model finalizat la inceputul anului 2014 si bazat pe previziuni detaliate pana in anul 2020 privind evolutia parametrilor relevanti inclusi, dar are in vedere includerea revizuirii modelului LRIC pur in planul de actiuni al anului 2018.

Accesul la elemente specifice ale retelei si infrastructurii asociate

Deciziile ANCOM prevad totodata obligatia operatorilor de retele fixe, precum si a celor de retele mobile identificati cu putere semnificativa de piata, de a oferiserviciul de interconectare bazat pe tehnologia IP conform cerintelor tehnice armonizate la nivel national. Masura se va aplica de la 1 ianuarie 2019, dar nu mai devreme de 6 luni de la intrarea in vigoare a deciziei privind adoptarea cerintelor tehnice armonizate la nivel national. Masura este determinata de contextul national actual, in care anumiti furnizori de servicii de apeluri la puncte fixe, respectiv mobile, detinatori de retele IP, se confrunta cu refuzul altor operatori de telefonie fixa, respectiv mobila de a le oferi servicii de interconectare bazata pe tehnologie IP, creandu-se si mentinandu-se o serie de probleme concurentiale.

Notificare la nivel european

Conform cadrului european de reglementare in domeniu, dupa adoptarea deciziei, ANCOM va notifica Comisia Europeana, Organismul Autoritatilor Europene de Reglementare in Domeniul Comunicatiilor Electronice (OAREC) si autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de masuri propuse. Comisia Europeana, OAREC si celelalte autoritati de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii.

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=86378

Publicat de la data oct. 10 2017. Categorii IT & C, IT&C.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 septembrie 2018, 13:07
 

N
Soare
26°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 30°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 36%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 4
Răsarit: 7:02
Apus: 19:13
Prognoza 23 septembrie 2018
Zi
 

SE
Predominant înnourat cu precipitaţii
25°C
Vânt: 7 km/h SE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

ESE
Senin
13°C
Vânt: 0 km/h ESE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-09-2018 Ora : 9 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 09:00 si 10:30 In zona : Județul Constanta: Constanța, Medgidia, Năvodari, Ovidiu, Murfatlar, Hârșova, Mihail Kogălniceanu, Eforie, Cumpăna, Valu lui Traian, Techirghiol, Tuzla, Lumina, Nicolae Bălcescu, Topraisar, 23 August, Agigea, Mircea Vodă, Castelu, Poarta Albă, Limanu, Ciobanu, Crucea, Albești, […]
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-09-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 07:35 si 10:00 In zona : Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, […]

Loto

Horoscop

  • 131.800 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team