Ultima ora
Publicat: joi, 25 mai 2017

ANCOM: Tot mai multi abonati la servicii de televiziune receptionate prin cablu in format digital

La sfarsitul anului 2016, in Romania, erau aproape 7,3 milioane de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, in crestere anuala cu 3%, conform datelor raportate de furnizori catre ANCOM. Dintre acestia, peste 4,7 milioane sunt abonati prin retele de cablu, 2,4 milioane sunt abonati prin retele satelit (DTH) si 95 de mii sunt abonati prin tehnologie IP (IPTV). Numarul de abonati care receptioneaza servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu in format digital a crescut cu mai mult de 10% la sfarsitul anului 2016 fata de 2015. Infografic aici.

Odata cu cresterea numarului de abonati, a crescut si rata de penetrare la nivel de gospodarii a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, care a depasit nivelul de 97%.

Per total abonati, 65% receptioneaza programele audiovizuale prin intermediul retelelor de cablu, respectiv 33% prin retele satelit de tip DTH, insa, in mediul urban, cei mai multi utilizeaza retelele de cablu (81%), iar in mediul rural pe cele de tip DTH (58%). Abonatii prin tehnologia IP reprezentau 1,3% din total, aceasta tehnologie fiind utilizata aproape in totalitate in mediul urban (97% dintre abonatii prin IP se afla in mediul urban).

Serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale receptionate in format digital 

Urmand tendinta ultimilor ani, numarul de abonati la serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale receptionate in format digital continua sa creasca, ajungand la valoarea de aproximativ 4,6 milioane, reprezentand 63% din totalul abonatilor, in crestere anuala cu aproape 5%.

In functie de suportul folosit pentru receptionarea in format digital a programelor TV, la finalul anului 2016, 53% (2,4 milioane) dintre abonati utilizau retele cu transmisie prin satelit (DTH), in timp ce 45% (2,1 milioane) utilizau retele de cablu, iar 2% (95 mii) prin tehnologia IP (IPTV). In ultimul an, numarul de abonati la servicii furnizate prin retele de cablu in format digital a crescut cu peste 10%, cel al abonatilor prin tehnologie IP (IPTV) a crescut cu peste 14%, in timp ce numarul abonatilor la servicii furnizate prin retele satelit de tip DTH s-a mentinut aproape constant.

Serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale receptionate prin retele de cablu 

Numarul de abonati prin retele de cablu a inregistrat o crestere anuala de 4%, in mediul rural cresterea fiind cea mai mare, de 9%, in timp ce in mediul urban a fost de doar 3%. Astfel, rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin retele de cablu in mediul urban a ajuns la aproape 84%, in timp ce in mediul rural a depasit 37%. Ponderea abonatilor la servicii receptionate in format digital in totalul abonatilor prin retelele de cablu a ajuns la 44, in crestere anuala cu 3 puncte procentuale.

Raportul de date statistice

Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru anul 2016 este realizat de ANCOM, pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligatia de a transmite catre ANCOM valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 si este disponibil aici.

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>