Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

ANIMALE PE CALE DE DISPARIȚIE: Bonobo, primatele care împărtășesc 98,7% din codul lor genetic cu oamenii

Publicat: vineri, 18 august 2017

Bonobo seamănă foarte mult cu cimpanzeii și ambele primate împărtășesc 98,7% din ADN-ul lor cu cel uman – ceea ce face ca cele două specii să fie cele mai apropiate rude în viață ale omului. Această specie cu denumirea științifică Pan paniscus, care numără între 10.000 și 50.000 de exemplare, conform organizației World Wildlife Found, este în pericol de dispariție din cauza braconajului și defrișărilor.

Maimuțele bonobo trăiesc numai în pădurile din sudul râului Congo din Republica Democrată Congo (RDC). Uneori cunoscute sub numele de cimpanzei pitici, bonobo nu au fost recunoscute ca specie separată până în 1929. Fiind ultima primată mare care trebuie descrisă științific, multe lucruri rămân necunoscute despre bonobo — inclusiv arealul lor geografic. Eforturile de a cerceta specia în ultimele două decenii au fost împiedicate de izolarea habitatului, distribuția acestora și de anii de tulburări civile din RDC. Acestea și creșterea sărăciei în zona din jurul pădurilor în care trăiesc bonobo au contribuit la braconajul acestor animale și la defrișări.

Deși mărimea populației de bonobo este în mare parte necunoscută, aceasta a scăzut probabil în ultimii 30 de ani. Oamenii de știință cred că declinul va continua pentru următorii 45-55 de ani, din cauza ratei reduse de reproducere și amenințărilor în creștere. Oamenii vânează maimuțele bonobo pentru hrană, pentru a le comercializa carnea sub formă de carne de vită, pentru a le păstra ca animale de companie și pentru a le folosi în medicina tradițională. Se crede că anumite părți ale corpului de bonobo sporesc vigoarea sau forța sexuală.

Numărul maimuțelor bonobo care au căzut victime braconajului în fiecare an nu este cunoscut, dar numărul amuletelor de bonobo disponibile în anumite părți ale Republicii Democrate Congo sugerează că braconajul poate fi obișnuit.

Numai o parte dintre bonobo trăiesc în arii protejate. Creșterea populației umane și deplasarea acesteia, combinată cu defrișările pentru a favoriza agricultura și cu exploatarea comercială, fac ca bonobo să-și piardă habitatele.

Maimuțele bonobo sunt, de obicei, un pic mai mici, mai slabe și de culoare mai închisă decât cimpanzeii. Și societățile celor două primate diferă. Grupurile de bonobo tind să fie mai pașnice și sunt conduse de femele. De asemenea, ele mențin relațiile și soluționează conflictele prin intermediul sexului. Cu toate acestea, viața unui bonobo nu este în întregime lipsită de violență; dacă două grupuri de bonobo se reunesc, ele se pot angaja în lupte serioase.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=84322

Publicat de la data aug. 18 2017. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

20 august 2018, 10:43
 

ENE
Soare
23°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 25°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 64%
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 4
Răsarit: 6:24
Apus: 20:13
Prognoza 21 august 2018
Zi
 

NE
Predominant însorit
33°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NNE
Senin
19°C
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 20-08-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 07:00 si 09:30 In zona : Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, […]

Loto

Horoscop

  • 122.117 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team