Ultima ora
Publicat: duminică, 08 decembrie 2013

Apel trist – Marius GHERMAN

”Trist”, pentru că nu prea vedem rezolvată situația într-o societate unde Radioul public desființează (!) redacția de muzică ușoară și unica emisiune de gen, ”Top românesc”, a lui Titus Andrei (acesta urmînd a fi pensionat, după cîte am înțeles, așa cum postul public a făcut și cu Florin-Silviu Ursulescu, neavînd pesemne nevoie de personalități în domeniu…)! La Radio România vor rămîne astfel redactori din noua generație, din categoria acelora care-i confundă pe Mălineanu cu Elly Roman sau pe Aurelian Andreescu cu Adrian Romcescu, acei ”specialiști” pe care n-o să-i vezi niciodată la un concert de muzică ușoară…Amărăciunea ne-a fost sporită de comunicatul semnat de compozitorii Jolt și Andrei Kerestely, textierii George Popovici și Marian Stere (acesta din urmă este și interpret și redactor la Radio România Internațional). Despre ce este vorba? La Antena 3, atunci cînd a fost invitată soprana Angela Gheorghiu, moderatoarea emisiunii a anunțat cu suficiență: ”Vom vedea un video-clip cu marea soprană A. G. interpretînd piesa ”Copacul” a lui Aurelian Andreescu”. Altfel spus, melodia nu avea nici compozitor (J. Kerestely), nici textier (Ovidiu Dumitru), fiind atribuită solistului care o lansase! Și mai grav, aceeași situație se repetă în cazul genericului videoclipului, unde sînt trecuți toți cei implicați în producție, mai puțin autorii! Paradoxal, situația s-a repetat la ProTV pe 1 decembrie, cînd timp de o oră a fost omagiat Aurelian Andreescu, fiind intervievați o serie de oameni de artă (în treacăt fie spus, unii nici nu-l cunoscuseră…). Ei bine, și aici a fost afișat tot timpul pe ecran ”Copacul lui Aurelian Andreescu”, ca și cum acesta ar fi scris piesa! Fără a minimaliza rolul interpretului, dincolo de lipsa de profesionalism (aici se va ajunge în curînd și la Radio România, unde valorile genului sînt îndepărtate una cîte una), este vorba și de o lipsă de respect la adresa creatorilor, de aceea comunicatul poartă un titlu grăitor: ”Nu despărțiți muzica de autorii săi!”. Dar, cum spuneam mai sus, slabe șanse, dată fiind lipsa de cultură muzicală specifică a multora dintre oamenii din mass-media.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>