Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Arhivele Naționale: Vernisaj cu tema ”Campanii militare în 1917”

Într-un an bogat în evenimente menite să comemoreze prima conflagrație mondială a secolului trecut, Arhivele Naţionale propun publicului o expoziţie de documente care evocă eforturile armatei române de a se redresa şi de a opri înaintarea inamicului în Moldova, care în acel an constituia tot ce mai rămăsese din România.

Cele peste 300 de documente – fotografii, hărţi şi jurnale – expuse în original sau copie reflectă contextul politic intern, rolul Misiunii Militare Franceze în reorganizarea armatei române, viaţa pe front şi dramele din spatele frontului, aspecte legate de ofensiva de la Mărăşti şi rezistenţa româno-rusă la Mărăşeşti şi Oituz, cazuri de trădători, spioni şi dezertori, serviciile de asistenţă sanitară şi religioasă pe front şi în zona interioară, imaginea armatei ruse, imaginea inamicului în campanie, stabilizarea frontului şi încheierea Armistiţiului.

Acestea reprezintă și criteriile tematice de organizare a expoziției constituite din documente deținute majoritar de Serviciul Arhive Naţionale Istorice Centrale, de servicii județene ale Arhivelor Naționale precum Vaslui, Botoşani, Mehedinţi, Iaşi, Galaţi etc. dar și din documente provenind de la instituții partenere – Serviciul Istoric al Armatei, Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, Muzeul Naţional de Istorie a României.

Miercuri, 17 mai 2017, ora 1400

Sediul central al Arhivelor Naţionale, bd. Regina Elisabeta nr. 49

 

Consilierul științific al expoziției este doamna Bianca Pârvulescu, doctor în istorie, care conduce Biroul de Arhive Contemporane din cadrul Arhivelor Naționale ale României.

Arhiva Națională de Filme a pus la dispoziție un film pe tema campaniilor militare desfășurate de România în cel de-al treilea an al Marelui Război.

Evenimentul expozițional este prevăzut în Hotărârea de Guvern 821/2015 privind aprobarea Programului naţional al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial.

Expoziția va putea fi vizitată și în noaptea de sâmbătă 20 mai spre duminică, 21 mai, între orele 20:00 și 02:30, când Arhivele Naționale se înscriu pe harta bucureșteană a Nopții Muzeelor.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=80664

Publicat de la data mai 16 2017. Categorii Cultură, CULTURA.

Zona comentariilor

Meteo în țară

24 iunie 2018, 10:27
 

NNE
Soare
19°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 42%
Vânt: 11 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 3
Răsarit: 5:32
Apus: 21:04
Prognoza 25 iunie 2018
Zi
 

ESE
Înnourat
27°C
Vânt: 4 km/h ESE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 8
Noapte
 

NE
Predominant senin
15°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 8
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 108.311 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team