Ultima ora
Publicat: duminică, 19 martie 2017

Austria dorește o reducere a asigurărilor sociale pentru migranții intracomunitari

Țările Uniunii Europene ar trebui să restricționeze accesul la asigurările sociale migranților din alte state membre ale blocului comunitar pentru a preveni abuzurile asupra acestor sisteme, a declarat duminică ministrul de externe și al integrării din Austria, Sebastian Kurz, transmite DPA.

Declarațiile lui Kurz vin pe fondul mai multor politici elaborate recent de autoritățile de la Viena, menite să facă Austria mai puțin atractivă pentru migranți. Printre aceste politici se numără și un plan de a reduce alocațiile de creștere a copiilor acordate lucrătorilor intracomunitari ai căror copii trăiesc în țările de origine.

Kurz, membru al Partidului Poporului din Austria ((OeVP, conservator) cunoscut pentru atitudinea sa dură față de imigrație, a declarat postului public de radio ORF că cetățenii UE ar trebui să poată solicita acces la asigurările sociale din altă țară europeană abia după ce au trăit în acea țară timp de cinci ani. Propunerea lui Kurz nu vizează și ajutoarele de șomaj.

„Libertatea de a lucra oriunde nu ar trebui confundată cu libertatea de a alege cel mai bun sistem de asigurări sociale” din cadrul Uniunii Europene, a avertizat Kurz. Libertatea de circulație este un principiu fundamental al UE, amintește DPA.

Dacă UE nu pune în aplicare astfel de restricții, există riscul ca cetățenii să se simtă copleșiți de migranți, așa cum se simt copleșiți de refugiați, a mai declarat șeful diplomației austriece. „Vreau să salvez libertatea de circulație a persoanelor, nu s-o pun în pericol”, a insistat ministrul conservator.

Suma minimă acordată în prezent de Austria de serviciile de asigurări sociale este de circa 840 de euro lunar, mult peste media salariilor din unele țări est-europene, membre ale Uniunii Europene, notează DPA.

Din 2011, numărul șomerilor de origine est-europeană din Austria a crescut cu 200%, fiind vorba de 50.000 de persoane în această situație, a declarat Kurz ziarului Oesterreich într-un interviu publicat duminică.

Sursa: AGERPRES

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>