Ultima ora
Publicat: miercuri, 26 februarie 2014

Băncile din România au pierdut 4 miliarde euro de la grupurile-mamă

Banca Naţională a României (BNR) se teme că bancherii ar putea să acopere cu banii din depozite o parte din împrumuturile cu probleme. Creditele neperformante au continuat să se acumuleze, iar acum atârnă greu în bilanţuri. Băncile au ajuns să aibă credite proaste de 10 miliarde de euro, scrie Digi24.ro.

Rata de neperformanţă în sistemul bancar a ajuns la 22% anul trecut, arată datele BNR. Bancherii ar putea să scoată din bilanţ credite de peste 1 miliard de euro, care sunt acoperite integral de provizioane, dar încă nu vor să facă asta.

Din creditele neachitate la timp, băncile mai pot recupera cam o treime din sumele datorate, aşa că sunt căutate alte soluţii de recuperare, precum restructurarea sau refinanţarea.

BNR este însă cu ochii pe orice mişcare. Anul trecut a descoperit că unele bănci încercau să-şi mascheze creditele cu probleme ca să nu fie nevoite să facă provizioane, adică să pună bani deoparte. Banca Centrală a pornit un control, iar până acum au fost verificate jumătate din totalul de 40 de bănci prezente în România.

Controalele făcute de BNR au determinat băncile să-şi mărească provizioanele spre final de an, ceea ce a dus la o scădere a profitului.

Amănunte pe focus-energetic.ro

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>