Ultima ora
Publicat: luni, 17 februarie 2014

Băncile străine îşi retrag fondurile din România

Un studiu efectuat de către FMI şi BERD arată că România este afectată serios de reducerea expunerilor băncilor străine, care continuă să-şi retragă fondurile disponibile pentru finanţarea economiei şi populaţiei. Aceste reduceri afectează revenirea economiei, avertizează FMI.

In trimestrul 3 din 2013, reducerea expunerilor din Romania ale bancilor straine au insumat aproximativ 3% din PIB-ul tarii, estimat pentru 2013 la aproximativ 150 de miliarde de euro, iar de la inceputul lui 2009 finantarile au fost reduse in total cu 12% din PIB, adica in jur de 18 miliarde de euro, conform datelor publicate vineri de FMI.

Intr-un comunicat al Initiativei Vienna 2 se arata ca, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale, bancile straine au continuat si in T3 2013 sa-si reduca expunerile din Europa Centrala si de Est, în linii mari în același ritm ca și în T2 2013.

Aceasta tendinta sporeste ingrijorarea ca retragerea expunerilor bancilor straine s-ar putea intensifica odata cu decizia Fed-ului american de a-si reduce progresiv programul de achizitie de obligatiuni, ceea ce inseamna o diminuare a lichiditatilor din pietele financiare mondiale.

Motiv pentru care conditiile de finantare externa pentru tarile din estul Europei devin mai dificile, costul imprumuturilor fiind in crestere, la fel si iesirile investitiilor de portofoliu.

Creșterea creditelor acordate sectorului privat a rămas scăzuta în majoritatea tarilor, imprumuturile pentru firme fiind inca in teritoriu negativ.

B ăncile din țările care au suferit o reducere a finanțării bancare de peste 10% din PIB de la finele lui 2009 (Ungaria, Slovenia, Letonia, Lituania, Croația, Bulgaria, România și Ucraina) au următoarele caracteristici: deteriorare semnificativă a calității activelor, nivel scăzut al profitabilității și dependență ridicată de finanțarea venită de la băncile mamă.

In aceste conditii, perspectivele pentru 2014 indica faptul ca reducerea finantarilor externe va continua, fiind influentata in principal de reducerea stimulilor financiari ai Fed, precum si de viitoarele teste de stres asupra sectorului bancar derulate de Banca Centrala Europeana. In plus, recentul episod de volatilitate subliniaza provocări care vor persista probabil de-a lungul perioadei de tranzitie spre dobanzi mai ridicate la nivel mondial, arata documentul elaborat de Vienna Initiative.

Autor: Bancherul.ro

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>