Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Băncile străine îşi retrag fondurile din România

Publicat: luni, 17 februarie 2014

Un studiu efectuat de către FMI şi BERD arată că România este afectată serios de reducerea expunerilor băncilor străine, care continuă să-şi retragă fondurile disponibile pentru finanţarea economiei şi populaţiei. Aceste reduceri afectează revenirea economiei, avertizează FMI.

In trimestrul 3 din 2013, reducerea expunerilor din Romania ale bancilor straine au insumat aproximativ 3% din PIB-ul tarii, estimat pentru 2013 la aproximativ 150 de miliarde de euro, iar de la inceputul lui 2009 finantarile au fost reduse in total cu 12% din PIB, adica in jur de 18 miliarde de euro, conform datelor publicate vineri de FMI.

Intr-un comunicat al Initiativei Vienna 2 se arata ca, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale, bancile straine au continuat si in T3 2013 sa-si reduca expunerile din Europa Centrala si de Est, în linii mari în același ritm ca și în T2 2013.

Aceasta tendinta sporeste ingrijorarea ca retragerea expunerilor bancilor straine s-ar putea intensifica odata cu decizia Fed-ului american de a-si reduce progresiv programul de achizitie de obligatiuni, ceea ce inseamna o diminuare a lichiditatilor din pietele financiare mondiale.

Motiv pentru care conditiile de finantare externa pentru tarile din estul Europei devin mai dificile, costul imprumuturilor fiind in crestere, la fel si iesirile investitiilor de portofoliu.

Creșterea creditelor acordate sectorului privat a rămas scăzuta în majoritatea tarilor, imprumuturile pentru firme fiind inca in teritoriu negativ.

B ăncile din țările care au suferit o reducere a finanțării bancare de peste 10% din PIB de la finele lui 2009 (Ungaria, Slovenia, Letonia, Lituania, Croația, Bulgaria, România și Ucraina) au următoarele caracteristici: deteriorare semnificativă a calității activelor, nivel scăzut al profitabilității și dependență ridicată de finanțarea venită de la băncile mamă.

In aceste conditii, perspectivele pentru 2014 indica faptul ca reducerea finantarilor externe va continua, fiind influentata in principal de reducerea stimulilor financiari ai Fed, precum si de viitoarele teste de stres asupra sectorului bancar derulate de Banca Centrala Europeana. In plus, recentul episod de volatilitate subliniaza provocări care vor persista probabil de-a lungul perioadei de tranzitie spre dobanzi mai ridicate la nivel mondial, arata documentul elaborat de Vienna Initiative.

Autor: Bancherul.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=23850

Publicat de la data feb. 17 2014. Categorii Economic, FINANTE - BANCI.

Zona comentariilor

Meteo în țară

16 octombrie 2018, 22:52
 

N
Senin
13°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 13°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 58%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:31
Apus: 18:30
Prognoza 17 octombrie 2018
Zi
 

ENE
Parţial însorit
23°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Senin
10°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 139.058 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team