Ultima ora
Publicat: luni, 17 februarie 2014

BCR prognozează pentru 2014 o creştere economică de doar 2,3%

Anunţul INS privind creşterea PIB-ului Romaniei cu 1,7% în trimestrul 4 al anului trecut şi cu 3,5% pe întreg anul 2013 a surpins economiştii care se aşteptau la un avans trimestrial de doar 0,3% şi o creştere anuală cu aproape un punct mai mică.
Injectia masiva de bani in economie de catre Ministerul Finantelor, in ultima luna a anului, precum si cresterea consumului, au fost principalele elemente care au contribuit la surpriza placuta venita de la statistica, apreciaza economistul Eugen Sinca, de la BCR.

Cresterea economica din ultimul trimestru a fost stimulata de majorarea puternica a cheltuielilor guvernamentale, intrucat guvernul a injectat in economie in luna decembrie lichiditati in valoare de 23,4 miliarde lei, fata de o medie lunara de 17,5 miliarde in primele 11 luni, precizeaza acesta. Lichiditate reflectata si in depozitele companiilor, care au avansat cu 11,1% in decembrie si cu 22,3% pe intreg anul.

In plus, exporturile si agricultura au ramas solide in ultimul trimestru iar consumul populatiei s-a revigorat in decembrie, cand vanzarile de retail au crescut cu 4,8% fata de anul precedent in termeni ajustati sezonieri.

Dar in ciuda cresterii peste asteptari in 2013, economia Romaniei sufera de o cerere interna slaba, ce are nevoie de stimuli, apreciaza economistul BCR. Mai ales ca PIB-ul de anul trecut a fost sustinut de o recolta agricola exceptionala, putin probabil sa se repete in acest an, si de avansul cu peste 10% a expoturilor.

In aceste conditii, prognoza BCR pentru cresterea economica din 2014 este de doar 2,3%. Banca estimeaza, in acelasi timp, un curs valutar stabil in acest an, de 4,5 lei pentru un euro in decembrie 2014, insa nu exclude reprize de volatilitate cu apreciere spre 4,4 si depreciere la 4,7 lei.

Autor: Bancherul.ro

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>