Ultima ora
Publicat: miercuri, 04 decembrie 2013

Parlamentul a adoptat bugetul pe 2014 VIDEO

Parlamentul a adoptat, miercuri, bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a miniştrilor.Au fost 347 de voturi „pentru”, 49, „împotrivă” și 7 abțineri.

”Cred că una dintre lecțiile importante este că indiferent dacă ești la putere sau opoziție trebuie să respecți. Eu îi respect și pe cei care au votat împotrivă, dar vreau să le mulțumesc mai ales celor care au făcut posibilă adoptarea acestui buget într-un termen așa de scurt. Cred că în acest moment, Parlamentul Român își îndeplinește obligațiile asumate în fața alegătorilor. Acest buget a fost adoptat atât de repede deoarece este un buget care nu prevede tăieri. În sfârșit, nu se mai taie de la oameni”, a declarat imediat după vot premierul Ponta.

Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii va fi, pentru 2014, de circa 51,889 miliarde de lei, iar cel al asigurărilor de şomaj de 1,806 miliarde de lei, conform proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Pensiile vor creşte anul viitor cu 3,76%, iar salariul minim va ajunge la 900 de lei, în două tranşe. De asemenea, la jumătatea anului este posibil ca CAS să scadă cu 5 puncte procentuale.

Şeful Guvernului a anunţat că bugetul pe 2014 are ca priorităţi Agricultura, spijinirea categoriilor speciale şi achitarea drepturilor salariale obţinute în instanţă în urma tăierilor ilegale ale guvernului Boc.

Din 2035, femeile vor ieşi la pensie la 65 de ani, a mai anunţat Ponta.

De asemenea, păstrarea cotei unice şi reducerea CAS-ului cu 5% sunt alte ţinte pentru anul viitor.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

Premierul Victor Ponta vrea ca până de sărbători bugetul să fie adoptat, în ciuda sabotajelor făcute de preşedinte.

Parlamentarii s-ar putea întruni în 28 decembrie pentru a le rediscuta bugetul. Asta, dacă preşedintele Traian Băsescu retrimite, aşa cum a declarat, bugetul în Parlament.

„Procedura prevede pentru proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pentru atacarea la Curtea Constituţională un termen de 5 zile. În varianta în care proiectul bugetului de stat şi proiectul asigurărilor de stat vor fi retrimise, termenul minim este 27-28 decembrie, asta înseamnă că putem să ne vedem pe 28 decembrie pentru a rediscuta aceste două proiecte, dacă ele vor fi retrimise după expirarea termenului de contestare la Curtea Constituţională”, a explicat Valeriu Zgonea, în plen, după adoptarea proiectelor de buget pe 2014.

Urmăreşte  lucrările:

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>