Campioana olimpică Ana Maria Brânză, în echipa Salvați Copiii, la semi-maratonul București, pentru cauza copiilor născuți prematur

Multipla campioană olimpică la spadă Ana Maria Brânză va alerga în echipa Salvați Copiii la Semi-Maratonul Bucureşti din 14 mai, pentru cauza copiilor născuți prematur. Fondurile colectate vor fi folosite pentru dotarea Maternității Bucur din Capitală, care are nevoie urgentă de o masă radiantă cu modul de resuscitare în valoare de 70.000 lei, pentru a-i salva pe nou-născuții prematur.

 

Reanimarea nou-născutului este o mare urgenţă, un complex de manevre şi proceduri salvatoare de viaţă, pentru că șansele la viață  depind în foarte mare măsură de rapiditatea, corectitudinea şi eficienţa îngrijirilor acordate nou-născutului în momentul naşterii. O masă radiantă modernă, dotată cu modul de resuscitare şi facilităţi de evaluare a măsurilor de reanimare este esenţială pentru că recomandările actuale de reanimare să poată fi aplicate corect şi cu succes. Asigurarea căldurii pe durata reanimării şi posibilitatea de a doza şi monitoriza presiunile de ventilaţie şi concentraţia de oxigen folosită sunt extrem de importante pentru toate categoriile de nou-născuţi, dar mai ales pentru cei cu risc crescut, prematurii.

 

Numai în 2016, dintre cei 1.900 de copii care s-au născut la Maternitatea Bucur, 600 au fost prematuri. Multe dintre nașterile vulnerabile sunt preluate de maternitatea bucureșteană de la spitalele din regiune, care nu pot asigura intervenție medicală adecvată și imediată unei nașteri premature.

 

Ana Maria Brânză va alerga în echipa Salvați Copiii, pentru că viața unui copil trebuie să fie o prioritate absolută. ”Cred cu tărie că viețile copiilor născuți prematur nu depind de nicio superstiție și de nicio magie, ci de un incubator sau de altă aparatură medicală de specialitate. Cu alte cuvinte, depinde de noi ca un copil născut înainte de termen să trăiască. De aceea m-am alăturat echipei Salvați Copiii și voi alerga la semi-maraton, pentru ca la capătul cursei este vorba despre vieți salvate, despre copii care vor putea pleca acasă, în camerele decorate de părinți special pentru ei”, spune campioana  olimpică la spadă.

Pentru ca prematurii și medicii să poată câștiga lupta pentru viață, e nevoie ca maternitatea să aibă aparatură medicală necesară unei asistențe medicale de calitate. Cauza principală a mortalității infantile, a cărei incidență menține România pe primul loc din Uniunea Europeană, o reprezintă prematuritatea și, legat de aceasta, o serie de complicații în evoluția nou-născuților. ”Un copil născut înainte de termen, a cărui greutate este mică, uneori și sub 1.000 de grame, reprezintă o urgență medicală. Intervenția trebuie să fie rapidă, minutele chiar sunt de aur, iar noi, medicii, trebuie să avem la îndemână aparatura medicală care ne ajută să îi menținem pe acești copii în viață. Prematuritatea nu trebuie să condamne un copil și nu este o boală, de aceea e atât de important să îi susținem pe acești copii să își dezvolte organele, suficient cât să facă față lumii de afară”,  explică doctorul Licuța Novaseliv, șeful secției de neonatologie de la Maternitatea Bucur.

 

România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile, din cauze prevenibile ori afecțiuni tratabile, atâta vreme cât maternitatea are la îndemână aparatura medicală necesară.

„În perioada 2012-2016 Salvaţi Copiii a dotat 67 de maternităţi din 37 de judeţe, cu 275 de echipamente. În 2017 avem în plan încă 33 de unităţi. Programul continuă. Îi mulțumesc Anei Maria pentru că a înteles că salvarea copiilor născuți prematur depinde de fiecare dintre noi și că își folosește energia și notorietatea pentru a asigura copiilor români  dreptul la viață.„ a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii.

Cei care vor să alerge la competiție în echipa organizației trebuie să își aleagă, în funcție de nivelul pregătirii sportive, cursa la care vor să participe (cursa populară – 3,6 km, ștafetă, cursă individuală – 10 km sau semi-maraton – 21 km). Pentru informaţii despre înscriere, contactaţi până la 11 aprilie adresa sustinator@salvaticopiii.ro.

Toți cei care doresc să susțină cauzele Salvați Copiii sau doresc să o susţină pe Ana Maria Brânza, pot dona aici:  http://salvaticopiii.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=3832

fotocredit_Adi Stoicoviciu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.