Ultima ora
Publicat: marți, 09 mai 2017

CAND VREODATA IN ROMANIA??? Partea I

    Nu că aş fi vreun pesimist, nu că nu aş vrea, nu că aş fi vreun fatalist, nu că nu aş avea încredere în acest popor şi în instituţiile statului, în potenţialul lor de mobilizare exemplară, dar nu am să accept niciodată că ceea ce timp de 27 de ani nu a fost posibil să se facă în sistemul penitenciar românesc, va fi făcut în 3-6 luni, atât cât ne-a acordat deunăzi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin Condamnarea-pilot dată României!

            Le mulţumim celor de la CEDO că au înţeles cam cât de săraci suntem şi ce ar fi însemnat pentru acest popor să plătească 80 de milioane de euro drept amendă pentru starea dezastruoasă în care se află sistemul penitenciar din România.

CEDO a pronunţat decizia-pilot in cazul  României privind condiţiile din penitenciare !

Statul român are 6 luni la dispoziţie să prezinte un plan de măsuri!

CEDO nu cere graţieri sau relaxări ale politicii penale şi nici nu dă amenda de 80 milioane de euro!

Un judecător CEDO atrage atenţia că măsuri precum OUG 13 au provocat  „proteste de masă”!

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în 24 aprilie 2017, a pronunţat decizia – pilot privind condiţiile din penitenciarele din România. Decizia statuează că statul român are 6 luni la dispoziţie ca să prezinte un plan de măsuri care să rezolve suprapopularea şi condiţiile din penitenciare. CEDO nu a amendat România în această decizie-pilot decât cu circa 17.850 de euro, în cazul Rezmives (cel judecat şi care este punctul de plecare al deciziei -pilot). In decizie, CEDO nu impune României nici o măsură anume şi nu spune nimic despre graţiere sau relaxarea politicii penale. Mai mult, într-o opinie concordantă, judecătorul CEDO Krzysztof Wojtyczek avertizează România cu privire la faptul că măsuri de relaxare a politicii penale, precum cele din OUG 13, au dus la proteste masive în România.

CEDO a decis că s-a încălcat articolul 3 din Convenţia Drepturilor Omului, care interzice tratamentele inumane şi degradante.

De remarcat că CEDO nu a avansat un termen-limită pentru adoptarea măsurilor pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, ci doar un termen de 6 (şase) luni pentru ca Romănia să prezinte un plan de măsuri.

CEDO a decis ca, în şase luni de la intrarea în vigoare a deciziei sale, România, în cooperare cu Comitetul Miniştrilor din Consiliul Europei, trebuie să prezinte un „calendar precis” pentru punerea în aplicare a măsurilor generale potrivite să rezolve problema suprapopulării penitenciarelor, precum şi a condiţiilor necorespunzătoare de detenţie.

In decizia sa CEDO nu face nici o referire la vreo sancţiune financiară pentru România şi nu sugerează nici un moment că acesta este modul în care statul român poate rezolva problemele sistemice din închisori. Reamintim că suma de 80 de milioane de euro, ca posibilă sancţiune pentru România, a fost avansată în premieră de fostul ministru al Justiţiei din guvernul tehnocrat Cioloş, doamna Raluca Prună, care a făcut un calcul plecând de la exemplul Italiei, ţară ce îşi asumase singură plata unor despăgubiri pentru deţinuţi, fără să fie obligată de CEDO.

In decizia CEDO se arată că hotărârea Curţii rămâne definitivă în 3 (trei) luni de aici înainte, dacă România nu cere retrimiterea la Marea Cameră, după care curg cele şase luni pe care România le are la dispoziţie să prezinte planul de măsuri. Aşadar, România are la dispoziîie  9 (nouă) luni în total, pentru a prezenta planul cerut de CEDO.

Judecătorii CEDO au mai decis să suspende judecarea altor plângeri similare depuse împotriva României până când statul va prezenta planul de măsuri.

Curtea a dat decizia-pilot într-un dosar plecat de la plângerea a patru cetăţeni români (Daniel Arpad Rezmiveș, Laviniu Moşmonea, Marius Mavroian si Iosif Gazsi) din anul 2012.

                                                                                   Florentin SCALEŢCHI

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>