Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Caravana Salvați Copiii ajunge la gravidele din comunele din Dolj

Accesul limitat la asistență medicală, pentru supravegherea sarcinii, este principala cauză pentru care rata mortalității infantile în mediul rural este considerabil mai ridicată decât în mediul urban, rata comparativă fiind de aproape 2 la 1.

În 2015, rata mortalității infantile a fost de 10 la mie în mediul rural și de 6 la mie în mediul urban potrivit datelor INSSE.

Între 23 și 25  iunie, Organizaţia Salvaţi Copiii vă ajunge în localități din județul Dolj, pentru a oferi consultații prenatale complete gravidelor din comunităţi defavorizate și pentru a informa tinerele mame cu privire la controlul sarcinii, pregătirea pentru travaliu, alăptare și nutriția copiilor.

Astfel, medicii din Caravana Salvaţi Copiii, dotată cu echipamente medicale avansate de ecografie și  cardiotocografie, vor consulta pe parcursul celor trei zile tinere gravide și tinere mame din comunele Breasta, Plenița și Sadova. Viitoarele mame vor primi sfaturi şi îngrijire medicală de la o echipă dedicată de medici voluntari din Bucureşti, formată din: Dr. Ilinca Gussi, obstetrician, Dr. Adina Diaconescu, obstetrician, Dr. Marilena Băluţă, obstetrician, Marilena Tăcutu – asistentă și Adina Păun – moaşă.

În judetul Dolj, rata mortalității infantile a fost, în 2015, de 10,5 la o mie de nou născuți, sensibil mai mare față de media națională de 8 la mie, rată care plasează România pe un îngrijorător prim loc de mortalitate  în Uniunea Europeană.

Cele mai multe dintre cauzele mortalității infantile din mediul rural din România ar fi putut fi prevenite, dacă mama ar fi avut acces atât la informație medicală adecvată, cât și la asistență medicală constantă în timpul sarcinii. Fenomenul este constant mai grav în mediul rural, dacă este să judecăm după datele din 2015 când din totalul național de 1.493 de copii care nu au supraviețuit, 851 erau din mediul rural și 642 din mediul urban.

Principala cauză a mortalității infantile în mediul rural rămâne accesul limitat la asistență medicală adecvată, atât în supravegherea sarcinii, cât și în primele luni de viață a nou-născutului. O cercetare de teren efectuată de Salvați Copiii, în 2012,  în comunitățile defavorizate a arătat faptul că 47 % dintre femeile gravide la momentul cercetării nu au făcut nicio ecografie până la acel moment, 42 % nu au făcut analizele recomandate, 37 % nu au fost la nici un control ginecologic, iar 12 % dintre acestea nu au fost controlate de medicul de familie. O altă caracteristică a nașterilor din mediul rural rămâne vârsta fragedă a mamei: aproximativ 36% dintre mamele din eșantion au născut primul copil înainte să împlinească 18 ani, iar vârsta medie a mamei la naştere este de 18 ani, cu mult sub media din populaţia generală.

”Accesul la servicii medicale și corecta îngrijire a sarcinii sunt garanții că nou-născutul va veni pe lume sănătos. Lipsa asistenței medicale, însă, are efecte devastatoare, care ar putea fi prevenite cu un program național coerent, care să garanteze consultații de specialitate fiecărei gravide. Până când acest program va fi funcțional, Salvați Copiii a decis să extindă programul de combatere a mortalității infantile și, cu ajutorul formidabil al unor medici, să ajungă la viitoarele mame din mediul rural, acolo unde problemele sunt cronice și complexe. Am ales zonele în care caravana mobilă ajunge, după o analiză atentă a modului în care trăiesc gravidele și copiii cu vârste între 0 și 5 ani din aceste comunități, cu un nivel de viaţă precar și cu acces limitat sau chiar absent la educație sanitară. Toate acestea au efecte grave, atât pe termen scurt, și aici mă refer la boli, cât și pe termen lung, pentru că afectează întreaga dezvoltare a copilului”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Din 2010, Salvaţi Copiii a iniţiat proiectul Fiecare Copil Contează, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la cinci ani. Demersul Organizației Salvați Copiii este consistent, iar progresul este vizibil: în ultimii ani, rata mortalității infantile a scăzut. Astfel, în 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii. În doar cinci ani, țara noastră a coborât până la o rată de de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015.

Toți cei care doresc să susţină demersul Salvaţi Copiii de reducere a mortalității infantile în România o pot face cu un sms lunar la 8844 cu textul ”SALVEZ”, în valoare de 2 Euro.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=82406

Publicat de la data iun. 25 2017. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 iunie 2018, 8:38
 

N
Soare
19°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 88%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 5:30
Apus: 21:03
Prognoza 19 iunie 2018
Zi
 

ENE
Predominant însorit
31°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

NNE
Senin
18°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2018 Ora : 20 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 20:40 si 21:40 In zona : Județul Olt: Corabia, Brastavățu, Rusănești, Tia Mare, Vădăstrița, Cilieni, Traian, Vișina, Obârșia, Scărișoara, Studina, Vlădila, Vișina Nouă, Vădastra, Grădinile; Se vor semnala : frecvente descărcări electrice,averse ce vor cumula 25 l/mp
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2018 Ora : 20 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 20:15 si 21:30 In zona : Județul Alba: Aiud, Blaj, Teiuș, Șona, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Sântimbru, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Hopârta, Rădești; Se vor semnala : Frecvente descărcări electrice, averse care vor cumula peste 20-25 l/mp
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2018 Ora : 15 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 17 iunie, ora 15 – 18 iunie, ora 05 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : pe arii relativ extinse instabilitate atmosferică accentuată Mesaj :   ACTUALIZARE ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ           În după-amiaza zilei de duminică […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 17-06-2018 Ora : 15 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 17 iunie, ora 15 – 18 iunie, ora 21 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor […]

Loto

Horoscop

 • 106.187 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team