Ultima ora
Publicat: miercuri, 22 noiembrie 2017

CASCADORIA CATALUNIEI, UN EXPERIMENT EŞUAT!

Catalunia, provincia cea mai curtată şi susţinută financiar a statutului european Spania, a încercat aproape imposibilul, vrând să se rupă de ţara-mamă, de regatul Spaniei, şi şi-a proclamat independenţa, în contradicţie cu guvernul socialist al primului ministru Rajoy care, în nenumărate rânduri, a solicitat reţinere în luarea unor decizii atât de radicale, precum declararea de către Parlamentul catalan a independenţei şi ruperea brutală de Spania, stat al UE. Acest lucru a fost posibil întrucât, de mult timp, provincia Cataluniei avea un statut special şi o administrare proprie, cu Parlament şi guvern proprii.

Avea o independenţă proprie, controlată, acordată de administraţia centrală a Spaniei, sub coroana Regatului Spaniei. Spuneam că această provincie catalană, cu capitala la Barcelona, aflată în extremitatea de vest a Mării Mediterane, un pământ binecuvântat de Dumnezeu şi de mult soare, a fost răsfăţată de toate guvernele Spaniei printr-o infuzie masivă de capital şi finanţări de la Uniunea Europeană. A fost un ţinut protejat şi promovat, ajungând chiar la suprema ocazie de a fi nominalizată să organizeze o Olimpiadă internaţională. A fost şi este protejată de UNESCO, datorită capodoperelor monumentale, care se găsesc în această regiune cu circa cinci milioane locuitori, dar cu peste 20 milioane de turişti găzduiţi anual.

Dorinţa unor lideri locali de a fi mult mai mult decât au fost până ieri a dus la această fractură, greu de evaluat la acest moment, căci aproape întreg guvernul se află încarcerat, mai puţin fosta preşedintă a Parlamentului catalan, lăsată în libertate pentru o cauţiune de 150.000 euro, şi patru miniştri în frunte cu Preşedintele Cataluniei, Puigdemont (căsătorit cu o conaţională de-a noastră, cu care are doi copii), care s-au predat poliţiei din Bruxelles, după ce s-a emis un mandat internaţional de arestare.

Aceştia au părăsit Barcelona cu destinaţia Bruxelles, în noaptea după ce au declarat independenţa Cataluniei, lucru care nu a fost acceptat de guvernul spaniol.

Unde s-a ajuns?

Păi, la o grevă generală, cu manifestări neprevăzute. O mare parte a populaţiei Cataluniei fierbe.

O nerecunoaştere a independenţei Cataluniei de niciun stat al UE, dar nici de SUA sau alte state ale lumii.

Această mişcare a Cataluniei a dat gânduri de referendum pentru independenţă şi în alte zone ale UE, precum nordul Italiei.

De asemenea, regiunea a înregistrat, în ultimele săptămâni, pierderi masive de capital în economie şi turism şi, desigur, de investitori, circa 5.000 firme retrăgându-se din provincie.

Aşteptăm alegerile anticipate din 21 decembrie în Catalunia, pentru un nou Parlament şi noi lideri.

Dumnezeu ştie ce ne va aduce în până nu demult stabila Uniune Europeană.

Florentin SCALEŢCHI

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>