Ultima ora
Publicat: miercuri, 15 februarie 2017

Castelul Bran

Pe drumul ce leagă Brașovul de Câmpulung, chiar la intrarea în pasul Rucăr-Bran, se află vestitul castel Bran, construit într-un punct strategic foarte bun.

Atestat documentar la 17 noiembrie 1377 de regele Ludovic I al Ungariei, când acesta le permite sașilor din regiunea Brașovului să ridice o „nouă cetate de piatră” la Bran. Se presupune că ar fi fost precedată de o altă fortificație, probabil din lemn.  În anul  1395, castelul Bran a fost folosit de către împăratul german și rege al Ungariei, Sigismund de Luxemburg, drept bază strategică pentru un raid în Țara Românească cu scopul de a-l îndepărta pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul vasalului său, Mircea cel Bătrân. Între anii 1407-1429 castelul rămâne sub stăpânirea lui Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești. La scurt timp, în anul 1427, castelul este preluat de către Coroana Ungariei, care a finanțat lucrările de fortificare și de extindere.
În 1920, castelul a fost donat Reginei Maria a României  în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri, în același timp este transformat în reședință regală. După moartea reginei, în 1938, castelul a fost lăsat moștenire fiicei sale, principesa Ileana, fiind căsătorită cu un membru al familiei de Habsburg.  După câțiva ani, în 1948, castelul a fost naționalizat și a intrat în propietatea statului român, ca mai târziu, în 1956, să fie deschis vizitelor publice.
În 2006, castelul este retrocedat legal moștenitorilor din familia de Habsburg, iar la data de 18 iunie 2009 acesta intră pe deplin în posesia moștenitorilor Principesei Ileana.

La început, Castelul Bran a fost o cetate militară de apărare, baza acestuia fiind în formă de patrulater neregulat.  Cu timpul, cetatea a suferit foarte multe modificări, printre care : îmbrăcarea acoperișului cu țiglă, construirea unui turn la est, între 1883-1886 și adăugarea turnului de sud, în 1622.

În prezent, în muzeu sunt expuse colecții de mobilier, arme, costume și armuri, iar domeniul  Bran cuprinde : Parcul Regal cu cele două lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesei Ileana.

Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>