Ultimele titluri
Ultima Oră

Castelul Iulia Hașdeu


Pe Valea Prahovei, în orașul Câmpina, se află un loc unde istoria și tradiția au o caracteristică aparte, un loc unde magia este prezentă în orice colțuleț, acest loc este Castelul Iulia Hașdeu.

Castelul este construit de către Bogdan Petriceicu Hașdeu în memoria fiicei sale, Iulia Hașdeu, planurile construcției fiind dictate chiar de aceasta în ședințe de spiritism.

Iulia Hașdeu, numită copilul-minune datorită calităților ei intelectuale native pe care le deținea, a murit la vârsta de 18 ani de tuberculoză. Durerea cauzată de moartea Iuliei Hașdeu îl îndeamnă pe tatăl ei să practice ședințe de spiritism. În urma acestor ședințe se va construi și cavoul Iuliei din cimitirul Bellu care este ridicat tot după planurile dictate de aceasta.
În anul 1893, Bogdan Petriceicu Hașdeu începe să construiască castelul din Câmpina urmând întocmai planurile fiicei sale. Construcția a fost creată în mod special pentru ședințe de spiritism, astfel fundația castelului este în formă de cruce și este structurat din trei turnuri. Pe ușa principală este sculptat blazonul familiei Hașdeu iar deasupra ușii se află Ochiul Divin încadrat într-un triunghi.
După ce construcția a fost finalizată, B.P. Hașdeu se mută la Câmpina unde va locui în castel și va continua ședințele de spiritism cu fiica sa până în 1907, când acesta moare.

Mai târziu, după moartea lui, construcția intră într-o perioadă mai grea datorită celor două războaie.
Între anii 1960-1965, castelul reintră în circuitul turistic, este redecorat și renovat, o mare parte a mobilierului este adusă de la reședința cărturarului din București și respectiv din cavoul Iuliei Hașdeu.

Indiferent de transformările pe care castelul le-a suferit de-a lungul timpului, este un loc unde liniștea te învăluie inducându-ți o stare de bine.

Dacă treceți prin Câmpina, nu ezitați și opriți-vă câteva minute în lumea Iuliei Hașdeu, stropul de magie al Câmpinei.

Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com

Comments

comments

Short URL: http://ultima-ora.ro/?p=21167

Posted by on Feb 15 2017. Filed under La pas prin.... You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 24-01-2018 Ora : 8 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 08:20 si 11:00 In zona : Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Cârța, Ciceu, Ciucsângeorgiu, Cozmeni, Dănești, Frumoasa, Leliceni, Mădăraș, Mihăileni, Păuleni-Ciuc, Racu, Sâncrăieni, Sândominic, Sânmartin, Sânsimion, Sântimbru, Siculeni, Tomești, Tușnad;Județul Covasna: Întorsura Buzăului, Barcani, Sita Buzăului, Valea Mare; Se vor […]

24 ianuarie 2018, 13:41
 

VNV
Soare
0°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 0°C
Presiunea: 1040 mb
Umiditate: 64%
Vânt: 7 km/h VNV
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:43
Apus: 17:14
Prognoza 25 ianuarie 2018
Zi
 

SV
Predominant însorit
-1°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

NE
Predominant senin
-8°C
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 
O creație Gabfire themes