Ultima ora
Publicat: miercuri, 15 februarie 2017

Castelul Peleș

Castelul este situat pe Valea Prahovei, în Sinaia, pe drumul național DN1 (E60). Castelul Peleș a fost reședința de vară a regilor României, fiind construit la dorința regelui Carol I după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman.

În anul 1866, Regele Carol I vizitează pentru prima dată Sinaia, pe vremea aceea era un mic sat numit Podul Neagului. Fiind foarte impresionat de frumusețea locului acesta se hotărăște să construiască un castel într-un loc mai retras și pitoresc, Piatra Arsă.  În anul 1872 acesta cumpără terenul de 1000 de pogoane. Lucrările încep un an mai târziu, în 1873, la care au participat 300 de muncitori care au lucrat timp de 2 ani până la terminarea aranjamentelor, fiind supravegheați în detaliu de către rege în tot acest timp. În 1875 se pune piatra de temelie a castelului sub care sunt îngropate zeci de monede de aur. Inaugurarea castelului va avea loc în anul 1883 iar mai târziu devine reședința de vară a familiei regale. De-a lungul timpului castelul a suferit multe modificări. La forma actuală s-a ajuns în 1914 după moartea regelui Carol I. Construcția are 160 de camere, mai multe intrări și scări interioare. Turnul central măsoară 65 de metrii înălțime, de asemenea Peleșul are o sală de teatru cu o scenă mică, 60 locuri și loja regală. Până în anul 1948, când a fost confiscat de regimul comunist, castelul era reședința familiei regale. În 1953 a deveni muzeu, dar la scurt timp, datorită unei ciuperci care atacase lemnul din cauza umezelii și neaerisirii, încep lucrări de restaurare. După Revoluția din 1989, Castelul Peleș a fost reintrodus în circuitul turistic iar în 2006 este retrocedat regelui Mihai I.
Pe lângă Castelul Peleș au mai fost înălțate încă două construcții mai mici, Pelișorul și Foișorul.

Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>