Ultima ora
Publicat: marți, 18 februarie 2014

Cât de rău afectează schimbările drastice de temperatură structura sistemului imunitar

Scăderea drastică a temperaturilor sau umiditatea foarte ridicată pot duce la accidente vasculare cerebrale, și chiar la deces, arată un studiu realizat de cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk, citat  de realitatea.net Vremea mai caldă reduce riscul de spitalizare din cauza unui accident vascular cerebral (AVC) şi îmbunătăţeşte şansele de supravieţuire.Temperaturile reci pot declanşa accidente vasculare cerebrale, întrucât expunerea la frig are numeroase efecte asupra organismului – tensiune arterială crescută, constricţia vaselor sangvine şi coagularea trombocitelor.

Variaţii mari în temperatura aerului în intervale scurte de timp ar putea avea un impact similar, avertizează cercetătorii. Studiul, coordonat de Judith Lichtman, profesor la catedra de Epidemiologie de la Yale School of Public Health, a fost realizat pe plan naţional pe un eşantion de 134.510 de persoane în vârstă de peste 18 ani, care au fost spitalizate în perioada 2009 – 2010 din cauza unui accident vascular cerebral ischemic, cel mai cunoscut tip de AVC, cauzat de un cheag sangvin care blochează fluxul sanvin din creier sau care duce la creier. Savanţii americani au comparat aceste informaţii cu datele despre starea vremii, inclusiv cele despre temperaturi şi punctul de rouă – ce indică o umiditate crescută a aerului – din perioada menţionată. Aceștia au constatat că modificările mari ale temperaturilor zilnice şi o umiditate medie mai mare erau asociate cu o rată mai mare de spitalizare din cauza unui AVC. Temperaturile medii anuale scăzute au fost asociate şi ele cu spitalizările din cauza AVC şi cu decesele cauzate de ele. Cu fiecare creştere de 1°F (17,2 grade Celsius) a temperaturii medii, se produce o scădere de circa 1% a riscului de spitalizare din cauza unui AVC şi de deces în spital. Creşterile fluctuaţiilor temperaturii zilnice şi un punct de rouă mediu determină şi ele o creştere a riscului de spitalizare din cauza unui AVC, dar nu a riscului de deces în spital. Studiul a fost prezentat la Conferinţa internaţională despre accidente vasculare cerebrale organizată de American Stroke Association în oraşul San Diego.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>