Ultima ora
Publicat: joi, 09 noiembrie 2017

Catalonia: Puigdemont anunță că își va conduce de la Bruxelles ‘guvernul legitim’

Fostul premier catalan Carles Puigdemont a anunțat joi la Bruxelles crearea unei ‘structuri stabile’ care să coordoneze din Belgia guvernul său pe care-l consideră ‘legitim’ și a stabilit o ‘foaie de parcurs’ ce are ca obiectiv victoria secesionismului catalan la alegerile anticipate din 21 decembrie, precum și eliberarea ‘deținuților politici’, el criticând totodată lipsa de reacție a UE în fața ‘acțiunilor represive’ ale autorităților spaniole, transmite agenția EFE.

Într-o ‘Scrisoare din Belgia’, țara unde a venit pentru a nu fi arestat de autoritățile spaniole, Puigdemont se adresează catalanilor, afirmând că înțelege ‘dezorientarea provocată de lipsa răspunsurilor noastre rapide în fața atacurilor disproporționate împotriva reprezentanților instituțiilor catalane legitime’.

În acest ‘context complex’, fostul șef al executivului catalan susține în scrisoarea publicată de mai multe media că ‘guvernul legitim’ își va îndeplini obligațiile. ‘Sprijiniți de o structură stabilă pe care o punem astăzi în funcțiune pentru a coordona acțiunile guvernului’, va fi denunțată ‘politizarea justiției spaniole, lipsa ei de imparțialitate, intenția ei de a judeca ideile’ politice, subliniază Carles Puigdemont în mesajul său.

Această ‘structură’ la care el face referire va reafirma ‘sprijinul poporului catalan pentru dreptul la autodeterminare, pentru dialog și o soluție negociată’. Puigdemont critică totodată ceea ce numește ‘declinul democrației în statul spaniol, abuzurile tolerate de Uniunea Europeană, care a acoperit în mod rușinos acțiunile represive spaniole’.

Acum, ‘trebuie să-i îndepărtăm în mod democratic din instituțiile noastre pe cei care au dorit să le confiște printr-o lovitură de stat’, iar în contextul măsurilor aplicate de guvernul spaniol ‘foaia de parcurs pentru săptămânile următoare este clară și limpede’, continuă fostul premier catalan, făcând referire la acțiunea guvernului de la Madrid de a pune Catalonia sub tutelă după adoptarea declarației de independență de parlamentul acesteia, în prezent dizolvat, la fel ca și guvernul lui Puigdemont.

Un ‘element central al foii de parcurs’ este ‘obținerea eliberării deținuților politici sechestrați de statul spaniol’, precizează el. ‘Din acest motiv considerăm alegerile pe care ni le-a impus statul spaniol pentru ziua de 21 (decembrie) ca pe o provocare de a ne recâștiga deplin democrația, fără prizonieri, fără răzbunări, fără impuneri, fără violență și privind către viitor, dialog și consens’, conchide liderul separatist catalan.

Carles Puigdemont s-a refugiat în Belgia împreună cu patru dintre membrii cabinetului său, încercând astfel să nu ajungă pe mâna justiției spaniole, pe care o consideră politizată. După ce autoritățile de la Madrid au emis mandate europene de arestare pe numele lor, ei s-au predat justiției belgiene, care i-a eliberat condiționat în așteptarea deciziei privind extrădarea către Spania.

Foștii membri ai guvernului catalan care au rămas în Spania au fost deja inculpați pentru mai multe capete de acuzare — inclusiv rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri — și sunt în prezent în arest, cu excepția unuia singur care a fost eliberat pe cauțiune și își dăduse demisia din guvern înaintea autoproclamării independenței.

De asemenea, fosta președintă a parlamentului regional catalan, Carme Forcadell, și cei cinci vicepreședinți sunt audiați joi în fața Curții Supreme de Justiție a Spaniei în vederea unei posibile inculpări.

Sursa: AGERPRES

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>