Ultima ora
Publicat: luni, 17 februarie 2014

CC: Parlamentul bicameral corespunde Constituţiei revizuite

Judecătorii CCR au stabilit că Parlamentul bicameral corespunde Constituţiei revizuite. Judecătorii CCR au constatat că articolul din legea de revizuire a Constituţiei care prevede forma bicamerală a Parlamentului, „nu încalcă prevederile constituţionale”. Adică, art.61 (2) – „Parlamentul este alcătuit din Senat şi Camera Deputaţilor”, nu contravine art. 152, cel care prezintă limitele revizuirii, adică, în termeni populari, ce nu se poate schimba la Constituţie.

Totodată, judecătorii CCR au solicitat în unanimitate eliminarea din lege a unor articole precum ar fi art.62 (3) „Numărul deputaţilor nu poate fi mai mare de 300. La acest număr se adaugă reprezentanţii minorităţilor naţionale”. Reamintim că preşedintele Traian Băsescu a susţinut ca această prevedere să fie inclusă în Constituţie.

Pe 14 ianuarie 2014, într-o declaraţie de presă Traian Băsescu făcea următoarea declaraţie: „În sfârşit, aş vrea să discut despre ultima trăsnaie a alianţei USL, cea cu Constituţia pe care vor s-o treacă prin referendum, odată cu europarlamentarele. Este în regulă, dar va trebui să ţină cont de câteva lucruri foarte importante. Primul şi cel mai important este Decizia Curţii Constituţionale nr. 682/2012 – deci e proaspătă, de un an şi jumătate -, în care se spune că este obligatorie respectarea rezultatului referendumului care viza parlament unicameral şi număr maxim de 300 de parlamentari. Nu cred că la un interval atât de scurt Curtea Constituţională îşi va schimba jurisprudenţa (…) Eu nu cred că un proiect de Constituţie care nu va ţine cont de referendumul din 2009 va fi acceptat de Curtea Constituţională pentru că referendumul nu este consultativ la aplicare, este consultativ pentru că trebuie pus în aplicare de o altă instituţie, în cazul nostru Parlamentul”.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>