CCR, lovitura pentru manevrele de partid: Adio decapitari dupa bunul plac!

Curtea Constitutionala a Romaniei spune ca excluderea arbitrara si subiectiva din partid a unui membru este neconstitutionala deoarece ii ingradeste acestuia liberul acces la justiţie, scriu jurnaliştii de la pesurse.ro.

Decizia vine in urma unei contestatii formulate de Dumitru Voicu într-o cauză având ca obiect o hotarare PPDD de excludere din partid.

Observând că, în cazul consilierilor locali, fără a distinge dacă pierderea calităţii de membru al partidului este sau nu imputabilă, măsura excluderii din partid produce un efect juridic extrem de grav — încetarea mandatului, Curtea reţine că imposibilitatea de a contesta în faţa instanţei judecătoreşti o asemenea măsură dispusă fără a verifica respectarea statutului şi a procedurilor statutare este contrară dreptului de acces la o instanţă judecătorească şi face ca drepturile enunţate să fie lipsite de conţinutul juridic garantat de statul de drept şi democratic”, spune CCR in motivarea deciziei din 12 decembrie 2013 prin care a declarat ca neconstituţionale prevederile art.16 alin.(3) din Legea partidelor politice 14/2003.

Judecatorii CCR spun ca prin competenta exclusiva a organelor de partid de a aprecia asupra respectării normelor statuare de către membrii de partid, se elimină, în fapt, controlul judecătoresc în ceea ce priveşte respectarea de către partide a propriului statut şi împiedică astfel accesul liber la justiţie.

„Potrivit art.16 alin.(3) din Legea nr.14/2003, cererea membrului de partid căruia i s-a aplicat sancţiunea excluderii din partid nu poate ajunge niciodată să fie examinată în mod efectiv de un judecător imparţial şi independent. Aşadar, în această materie, liberul acces la justiţie este nu doar limitat, ci complet anihilat”, spune CCR.

CCR precizează că, în această materie, controlul judecătoresc nu poate fi realizat decât asupra statutului şi a regularităţii desfăşurării procedurii statutare în faţa organelor cu atribuţii jurisdicţionale ale partidului, şi nu asupra oportunităţii sancţiunii aplicate.

CITESTE MOTIVAREA INTEGRALA A CCR 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.