CE: Primul raport anticorupţie pentru toate statele membre DOCUMENT

Comisia Europeană a prezentat astăzi primul său raport anticorupţie pentru toate statele membre, informează Radio România Actualităţi.

Cecilia Malmstrom, comisarul pentru afaceri interne sublinia ca principalele domenii in care coruptia ridica probleme în Uniunea Europeană sunt achiziţiile publice si finanţarea partidelor politice.

Un sfert din valoarea contractelor din achizitiile publice in Uniunea Europeana sunt suspectate de a fi atinse de corupţie.

În România, cu toatecă s-au înregistrat unele rezultate pozitive în ceea ce priveşte urmărirea penală a cazurilor de corupţie, voinţa politică de a aborda problema corupţiei şi de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă, noteaza raportul.

Comisia sugerează României să se asigure că sunt menţinute garanţiile necesare privind independenţa investigaţiilor şi continuarea anchetelor imparţiale în cazurile de corupţie la nivel înalt.

Comisia sugerează României să elaboreze coduri de conduită pentru persoanele alese în funcţii publice.

O altă recomandare se referă la întărirea mecanismelor de prevenire ţi control privind atribuirea contractelor de achiziţii publice , inclusiv în întreprinderile deţinute sau controlate de stat.

În urma raportului de luni, Comisia precizeaza ca nu va sancţiona niciun stat membru.

Răsfcoieşte documentul

 Anterior…

Corupția continuă să fie una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană, un fenomen care costă economia europeană aproximativ 120 de miliarde de euro anual. În ciuda măsurilor juridice și politice luate de statele membre până acum, rezultatele eforturilor de combatere a corupției în UE rămân, în general, nesatisfăcătoare.
Din acest motiv, Comisia Europeană publică astăzi primul său raport anticorupție în UE, care oferă o imagine clară a situației din fiecare stat membru: ce măsuri au fost deja luate, care sunt principalele probleme, ce politici sunt aplicate, ce ar putea fi îmbunătățit și cum.

Raportul anticorupție arată că tipul și amploarea corupției diferă de la un stat membru la altul, politicile anticorupție fiind mai mult sau mai puțin eficiente.
Raportul anticorupție în UE acoperă toate cele 28 de state membre ale UE și include:
• un capitol orizontal care reunește principalele concluzii și în care sunt descrise tendințele legate de corupție la nivelul UE.
• un capitol tematic care se concentrează pe achizițiile publice și acoperă problemele legate de corupție și măsurile anticorupție luate în cadrul sistemelor naționale de achiziții publice.
• capitole dedicate diferitelor țări care oferă o scurtă prezentare a situației generale privind corupția, în care sunt identificate aspectele ce necesită mai multă atenție și sunt evidențiate bunele practici al căror exemplu ar putea fi preluat de ceilalți.
De asemenea, raportul include rezultatele a două sondaje Eurobarometru privind modul în care este percepută corupția de cetățenii europeni, pe de o parte, și de companii, pe de altă parte.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.