Ceea ce mâncăm înainte de o operaţie chirurgicală ne-ar putea afecta şansele de vindecare
Ultimele câteva mese luate înainte de o intervenţie chirugicală ar putea influenţa viteza cu care pacienţii se recuperează după operaţie, sugerează un studiu recent. Ceea ce contează în primul rând este conţinutul de grăsimi al meselor.
Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital (BWH) au constatat că aceste traume operatorii afectează echilibrul chimic al ţesutului gras, având efecte asupra substanţelor prin care acesta comunică cu diferite organe ale corpului.
Studiul a fost realizat pe şoareci, constatându-se că aceia care fuseseră hrăniţi cu o dietă ce corespunde dietei occidentale tipice, cu conţinut mare de grăsimi, prezentau, la nivelul ţesuturilor, un răspuns chimic dezechilibrat.
Hrănirea cu o dietă săracă în grăsimi cu câteva săptămâni înainte de operaţie reducea însă acest dezechilibru, răspunsul chimic al organismului devenind mai apropiat de normal.