Centrul de cardiochirurgie de la Marie Curie a inceput sa functioneze: primii copii au fost operati cu bine

Primele 5 operatii au fost facute de o echipa de medici italieni, condusa de Profesorul Alessandro Frigiola, in cadrul unei misiuni pilot care a inceput la Spitalul Marie Curie luni, 23 septembrie 2013 si s-a incheiat pe 26 septembrie. Cele 5 fetite operate (de 2, 3, 4, 6 si 12 ani) se simt bine si se recupereaza in sectia de Cardiologie.

Medicii au realizat miercuri si prima interventie cardiologica la angiograf: unei fetite de 30 de ore i s-a facut o septostomie, procedura de urgenta care i-a salvat viata oferindu-i mai mult timp pentru a ajunge la operatia de care are nevoie.

Aceste prime interventii au deschis, in sfarsit, activitatea chirurgicala in Centrul de excelenta pentru malformatii cardiace de la Spitalul Marie Curie. Misiunea medicala a fost organizata in cadrul programului de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice initiat de Ministerul Sanatatii, in cooperare cu Clinica San Donato din Milano si Asociatia Bambini Cardiopatici nel Mondo.

Activitatea chirurgicala incepe anul acesta la Bucuresti cu misiuni medicale periodice si va deveni tot mai sustinuta si fluenta in perioada urmatoare. Echipa de la San Donato, care are experienta deschiderii multor centre similare in toata lumea, va sustine dezvoltarea centrului de la Marie Curie pentru urmatorii 3 ani.

Asociatia Inima Copiilor: In 2009 am pornit proiectul amenajarii departamentului de la Marie Curie cu speranta ca multi, cat mai multi dintre acesti copii vor putea fi salvati in Romania. Asociatia Inima Copiilor isi propune sa ajute in continuare centrul prin suplimentarea misiunilor medicale, sustinerea pregatirii personalului si sustinerea materiala a activitatii. Vom continua sa facem asta in urmatorii ani, in incercarea de a ajuta departamentul sa devina independent si performant cat mai repede.

Dr. Raed Arafat, Subsecretar de Stat la Ministerul Sanatatii a spus:
„E un inceput pentru un proiect de 3 ani care va creste numarul de pacienti operati in Ro¬ma¬nia de la 200-300 pe an la 700-800 de copii pe an. A fost o lipsa de incredere la inceput, lumea era neincrezatoare, acum sper ca lumea intelege ca mergem mai departe oricate piedici ar aparea. Exista tot sprijinul de la cel mai inalt nivel si e foarte impoartant ca avem aici un management foarte activ.
Multumesc tuturor celor care s-au implicat!
E un pas timid acum, va incepe cu etape mici, sa nu va asteptati la lucruri mari foarte curand, intr-o luna-doua. Dar in cativa ani credem ca va fi un centru excelent aici la Bucuresti.”

Dr. Tammam Youssef, unul dintre medicii chirurgi care au operat la Bucuresti a spus:
„Pentu mine inseamna enorm sa ma intorc sa dau ceva copiilor din tara unde am invatat medicina. E intr-un fel si tara mea.
Spitalul are sectiii bune, Neonatologie de inalta performanta. Terapie intensiva si cardiologie performante si cred ca vom reusi sa facem lucruri exceptionale aici. Am lucrat foarte bine cu colegii romani si cred ca vom reusi sa ardem etapele, si sa condensam 5-6 ani de evolutie normala pentru un centru de acest fel in 1-2 ani.
Ieri s-a facut si o interventie la angiograf. Ganditi-va daca nu e suficient ca a fost salvat un copil in varsta de 30 de ore ca sa justifice investitia mare care s-a facut in laboratorul de cateterism.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.