Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Cetatea Enisala

Singura cetate medievală din Dobrogea, la câțiva kilometrii de Babadag, pe un drum foarte bun, situată în vecinătatea satului Enisala.

A fost ridicată de bizantini și genovezi între secolele XIII-XIV. Mai târziu, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea trece în stăpânirea Țării Românești, fiind inclusă în sistemul defensiv. În 1417, Cetatea Enisala este cucerită de turci și transformată în garnizoană militară otomană. Datorită extinderii stăpânirii turcești până la Chilia, cetatea ne mai având interes strategic este abandonată.
Abandonarea cetății s-a dovedit a fi un lucru pozitiv, deoarece în timpul războiului ruso-turc, comandanții oștirilor rusești au ordonat distrugerea tuturor cetăților-garnizoane ale Imperiului Otoman, Enisala fiind deja abandonată de turci, rămâne singura cetate ce nu a fost distrusă din Dobrogea.

Denumirea cetății provine din limba turcă unde „yeni” înseamnă  „nou”  și din regionalismul dobrogean „sale” ce înseamnă „sat” rezultând denumirea de „satul nou”. În aceeași perioadă cetatea se mai numea și Heraclia sau Heracleea.

Cetatea Enisala construită cu scop defensiv și de supraveghere de la înălțime a drumurilor de pe uscat și de pe apă în perioada în care lacul Razim era golf al Mării Negre.

Timpul și-a pus amprenta pe fortificație dar încă se mai pot vedea porțiuni mari ale zidurilor groase, rămășițe ale turnurilor de pază, dar cel mai important este turnul porții principale cu arcadă dublă.

Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=21105

Publicat de la data Feb 15 2017. Categorii La pas prin....

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Avertizare meteorologica
    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 21-03-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor Mesaj : MESAJ 1   ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 21 martie, ora 14 – 22 martie, ora 15 Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, […]

23 martie 2018, 11:12
 

NE
Rafale
-1°C
36 km/h
Perceput de temperatură: -11°C
Presiunea: 1000 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 36 km/h NE
Rafale de vânt: 36 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:14
Apus: 18:31
Prognoza 24 martie 2018
Zi
 

E
Noros
2°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NNV
Parţial noros
-4°C
Vânt: 4 km/h NNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 80.792 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team