Ultima ora
Publicat: miercuri, 15 februarie 2017

Cetatea Enisala

Singura cetate medievală din Dobrogea, la câțiva kilometrii de Babadag, pe un drum foarte bun, situată în vecinătatea satului Enisala.

A fost ridicată de bizantini și genovezi între secolele XIII-XIV. Mai târziu, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea trece în stăpânirea Țării Românești, fiind inclusă în sistemul defensiv. În 1417, Cetatea Enisala este cucerită de turci și transformată în garnizoană militară otomană. Datorită extinderii stăpânirii turcești până la Chilia, cetatea ne mai având interes strategic este abandonată.
Abandonarea cetății s-a dovedit a fi un lucru pozitiv, deoarece în timpul războiului ruso-turc, comandanții oștirilor rusești au ordonat distrugerea tuturor cetăților-garnizoane ale Imperiului Otoman, Enisala fiind deja abandonată de turci, rămâne singura cetate ce nu a fost distrusă din Dobrogea.

Denumirea cetății provine din limba turcă unde „yeni” înseamnă  „nou”  și din regionalismul dobrogean „sale” ce înseamnă „sat” rezultând denumirea de „satul nou”. În aceeași perioadă cetatea se mai numea și Heraclia sau Heracleea.

Cetatea Enisala construită cu scop defensiv și de supraveghere de la înălțime a drumurilor de pe uscat și de pe apă în perioada în care lacul Razim era golf al Mării Negre.

Timpul și-a pus amprenta pe fortificație dar încă se mai pot vedea porțiuni mari ale zidurilor groase, rămășițe ale turnurilor de pază, dar cel mai important este turnul porții principale cu arcadă dublă.

Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>