Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Cetatea Rupea

Una dintre cele mai vechi cetăți de pe teritoriul României datând din perioada paleoliticului și neoliticului timpuriu (5.500-3.500 î.Hr.). Primul document care atestă existența cetății este din anul 1324, atunci când s-au răsculat sașii împotriva lui Carol Robert, rece al Ungariei, aceștia adăpostindu-se în interiorul cetății, care se numea pe atunci Castrum Kuholm. Nume dat de roca pe care a fost construită, bazaltul.

Cetatea este formată din mai multe componente, acestea fiind: „Cetatea de Sus”, „Cetatea de Mijloc” și „Cetatea de Jos”, fiecare identificându-se prin zidurile diferite corespunzătoare unor epoci, influențate de evoluția armamentului sau a tehnicilor de asediu.

„Cetatea de Sus” cu o suprafață de aproape 1500 m², adăpostește și astăzi în spatele zidurilor urme ale locuințelor. Turnul Slăninii, folosit pentru conservarea cărnii și a slăninii comunității și Turnul Pulverăriei.

Pe frontul următor al „Cetății de Mijloc”, construită începând cu secolul al XV-lea, se află capela, Turnul Ungrei și Turnul Pentagonal, despre care se spune că este unic în Europa. În anul 1623 este săpată fântâna cetății, adâncă de 59 m, despre care legenda spune că dacă doi îndrăgostiți beau apă din fântână vor rămâne împreună până la sfârșitul vieții. Aceasta nu a secat nici până în ziua de azi.

„Cetatea de Jos” a fost construită începând cu secolul al XVIII-lea, perioadă în care se construiește și locuința paznicului cetății, iar la începutul secolului al XIX-lea este construită magazia militară.

În planurile cetății în formă de melc mai sunt menționate și Turnul Slujitorilor, Camera judelui regal, Camera judelui scaunal, Portița Cercetașilor cu Turnul Cercetașilor, Turnul Scribilor, Camera Scaunală și Camera de Sus.

Între ani 1432-1437, cetatea este atacată de turci iar în anul 1643 aceasta este părăsită în urma unui incendiu devastator. La sfârșitul aceluiași secol, sașii se refugiază în cetate urmând ca aceasta să fie predată armatelor habsburgice, fără a opune rezistență. În 1716, cetatea este folosită drept refugiu pentru supraviețuitorii epidemiei de ciumă. Cetatea este lăsată în paragină în anul 1790 în urma unei furtuni puternice care i-a distrus acoperișul. În anul 1954 în timpul regimului comunist se încearcă restaurarea cetății urmând ca aceasta să fie abandonată. O schimbare radical a cetății are loc între anii 2010-2012, în urma programului de restaurare, aceasta ajungând în mare parte la forma inițială.

Cetatea Rupea este situată în apropierea drumului european E60, la jumătatea distanței dintre Brașov și Sighișoara, aceasta fiind remarcată de la mare distanță pe masivul de bazalt, în zona rezervației geologice Dealul Cohalm.

Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=21158

Publicat de la data Feb 15 2017. Categorii La pas prin....

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Avertizare meteorologica
    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 21-03-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor Mesaj : MESAJ 1   ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 21 martie, ora 14 – 22 martie, ora 15 Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, […]

23 martie 2018, 11:14
 

NE
Rafale
-1°C
36 km/h
Perceput de temperatură: -11°C
Presiunea: 1000 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 36 km/h NE
Rafale de vânt: 36 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:14
Apus: 18:31
Prognoza 24 martie 2018
Zi
 

E
Noros
2°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NNV
Parţial noros
-4°C
Vânt: 4 km/h NNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 80.792 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team