Ultima ora
Publicat: luni, 24 februarie 2014

China depăşeşte India. La capitolul consum de aur…

Pentru prima dată în istorie, India a pierdut, anul trecut, titlul de cel mai mare consumator mondial de aur în faţa Chinei, a cărei cerere de metal preţios a crescut anul trecut cu 32%, până la 1.065,8 tone, în timp ce, în cazul Indiei, cererea a crescut cu 13%, până la 974,8 tone, potrivit raportului anual publicat de către World Gold Council (WGC- Consiliul Mondial al Aurului), transmite Reuters, preluat de Agerpres.

La nivel global, însă, cererea de aur a scăzut anul trecut cu 15%, până la 3.756 tone, de la 4.415 tone în 2012, în condiţiile în care retragerilor masive efectuate de investitori au depăşit cererea record venită din partea consumatorilor, se arată în raportul Gold Demand Trends 2013 elaborat de WDC.

Investitorii în fonduri tranzacţionate la bursă au returnat pe piaţă anul trecut 881 tone de aur, ceea ce a provocat cel mai abrupt declin al preţului aurului din ultimii 32 de ani. În schimb, cererea consumatorilor pentru bijuterii, lingouri sau monede a crescut cu 21%, până la nivelul record de 3.864 tone.

“Piaţa revine la echilibru. Pe ansamblu, credem că anul acesta va fi un an mai bun pentru aur decât anul trecut. Ne aşteptăm să vedem o revenire pozitivă în acest an”, a declarat directorul pentru investiţii de la WGC, Marcus Grubb.

Raportul WGC subliniază că băncile centrale din întreaga lume au continuat să fie cumpărători importanţi de aur, în condiţiile în care pe parcursul ultimului an au achiziţionat 369 tone de aur, în scădere, totuşi, cu 32% comparativ cu 2012.

Sursa: focus-energetic.ro

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>