Ultima ora
Publicat: miercuri, 08 martie 2017

China, primul deficit comercial lunar din ultimii trei ani

China a înregistrat în februarie primul deficit comercial lunar din ultimii trei ani, importurile înregistrând cel mai rapid ritm de creștere din 2012, pe fondul majorării cererii pentru materii prime, transmite Reuters.

Exporturile au scăzut neașteptat luna trecută, cu 1,3%, comparativ cu februarie 2016, în timp ce importurile au urcat cu 38,1%, mult peste estimările analiștilor, astfel încât deficitul comercial al Chinei s-a situat în februarie la 9.150 miliarde de dolari, arată datele publicate miercuri de autoritățile de la Beijing.

În primele două luni din acest an, exporturile Chinei au urcat cu 4%, comparativ cu perioada ianuarie-februarie 2016, iar importurile au înregistrat un avans de 26,4%.

Analiștii se așteptau ca în februarie excedentul comercial să se situeze la 25.750 miliarde de dolari, față de un plus de 51.350 miliarde de dolari în ianuarie.

Economia Chinei a crescut anul trecut cu 6,7%, cel mai lent ritm din 1990, dar în grafic cu ținta oficială de 6,5-7%. În ultimul trimestru din 2016, PIB-ul celei de-a doua economii mondiale a accelerat pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul eforturilor autorităților de la Beijing de a atinge o creștere economică mai mică, dar mai de durată, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovație și servicii, în detrimentul industriilor grele și al investițiilor impulsionate de îndatorare și exporturi.

PIB-ul Chinei a urcat cu 6,8% în trimestrul patru din 2016, depășind estimările analiștilor, de 6,7%. Aceștia se așteaptă ca în acest an economia chineză să urce cu doar 6,4%, în timp ce FMI previzionează un avans de 6,5%.

„Deoarece motoarele tradiționale de creștere ale economiei — investițiile și exporturile — au avut o evoluție mai slabă, consumul privat a devenit factorul cheie al avansului PIB-ului Chinei. Tendința ar urma să continue pe termen mediu”, a declarat Rajiv Biswas, economist șef la IHS Global Insight în Singapore.

În 2016, consumul și serviciile au avut cea mai mare contribuție la creșterea PIB-ului.

Sursa: AGERPRES

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>