Ultima ora
Publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2013

China trece la relaxarea unor politici sociale

Cea mai înaltă instanță legislativă chineză a adoptat sâmbătă moțiunile de formalizare a abolirii taberelor de reeducare prin muncă și de relaxare a politicii de control al nașterilor, a anunțat media oficială. Anunțate de autorități în noiembrie, aceste reforme importante au fost aprobate printr-un vot al Comitetului Permanent al Congresului Național Popular (ANP), camera de înregistrare legislativă a deciziilor Partidului Comunist la putere, în timpul uneia din sesiunile sale bilunare, precizează agenția oficială Xinhua (China Nouă), citată de Agerpres. Comitetul a aprobat o rezoluție care să permită “cuplurilor să aibă doi copii în cazul în care unul dintre părinți a fost copil unic”. Până acum, pentru ca o familie să poată avea doi copii era nevoie ca ambii părinți să fi fost copii singuri la părinți. De asemenea, mai era permis să aibă doi copii (și prevederile rămân în vigoare) și părinților din mediul rural al căror prim născut era fată, dar și celor care sunt membrii ale minorităților naționale. Partidul Comunist Chinez (PCC) a decis să relaxeze politica unui singur copil la a treia sesiune plenară a celui de-al 18-lea Comitet Central al PCC. Deoarece planificarea familială este scrisă ca o strategie de stat esențială în Constituție, va fi nevoie de o rezoluție a legiuitorului suprem pentru a o ajusta, mai notează Xinhua. Pe de altă parte, sistemul de reeducare abolit acum oficial, a apărut în 1957 și permitea reținerea unor persoane în „tabere de reeducare”, până la patru ani doar pe baza unei decizii a poliției.
Obiect al unor multiple abuzuri, foarte impopulare și denunțate de organizațiile de apărare a drepturilor omului, aceste tabere sunt în special folosite de autoritățile locale împotriva contestatarilor, internauților ce denunță corupția sau “petiționarilor” solicitând reparații pentru anumite daune, mai amintește AFP.

Aceste tabere “au devenit inutile” pe măsură ce “s-a dezvoltat” sistemul judiciar al țării, a declarat China Nouă la începutul acestei săptămâni, referindu-se la un text provenind de la guvern, adaugă AFP.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>