Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Cine se teme de lucrătorii români şi bulgari?

 

„Invazia” din est, un clişeu electoral

Politicienii britanici, francezi şi germani sunt îngrijoraţi de potenţialul aflux de cetăţeni români şi bulgari care ar invada Europa Occidentală după ridicarea restricţiilor pe piaţa forţei de muncă din Europa, comentează publicaţia germană Der Spiegel.

Această stare de spirit este deosebit de tensionată în Marea Britanie. Cu ocazia alegerilor în circumscripţia electorală Eastleigh, conservatorii şi-au axat retorica pe „turismul asistenţial”. La rândul lor, unii membrii ai cabinetului de la Londra, cum ar fi ministrul Muncii şi Pensiilor, Iain Duncan Smith, au criticat imigranţii care se folosesc de reglementările privind libertatea de circulaţie pentru a beneficia de cele mai bune ajutoare. Această retorică este un răspuns la presiunea pusă de presa tabloidă, care alimentează temerile privind un aflux de imigranţi săraci din sud-estul Europei.

Marea Britanie nu este singura ţară din UE în care politicienii au dat alarma. În Franţa, extrema dreaptă a preluat subiectul într-o încercare de a mobiliza alegătorii. După ce guvernul socialist al preşedintelui Hollande a decis în toamna anului trecut să extindă de la 150 la 291 numărul de domenii în care românii şi bulgarii pot lucra în Franţa, Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional (FN), a catalogat decizia drept una „scandaloasă, mai ales că Franţa suferă deja de şomaj în masă”. Din acelaşi motiv, şi sindicatele franceze privesc cu suspiciune apariţia unei potenţiale concurenţe din est.

Între timp, în Germania, dezbaterea se desfăşoară sub sloganul „imigraţia sărăciei”. La Ministerul Muncii din Germania, oficialii sunt doritori să indice spre experienţa avută la ridicarea restricţiilor pentru cetăţenii polonezi (clişeul „instalatorului polonez” a devenit un simbol pentru xenofobia virulentă). Acestora li s-a acordat acces nerestricţionat pe piaţa forţei de muncă din UE, însă nu a existat niciun aflux de imigranţi. Fixaţia cu „invazia” din 2014 ignoră faptul că multor români şi bulgari li se permite deja să lucreze în Germania. Potrivit Oficiului Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi, în Germania trăiesc în prezent 209.000 de români şi 121.000 de bulgari. Românii şi bulgarii care au dorit să plece în Europa de Vest au avut deja această posibilitate – şi mulţi au profitat de ea. Peste un 1 milion de români lucrează în prezent în Italia, în timp ce în Spania trăiesc 900.000.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=277

Publicat de la data Mar 1 2013. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-03-2018 Ora : 9 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23 martie, orele 15 - 20 Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : ninsori, intensificări ale vântului, zăpadă spulberată, vreme deosebit de rece; Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 23 martie, orele 15 […]
  • Avertizare meteorologica
    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 21-03-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : conform textelor Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor Mesaj : MESAJ 1   ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 21 martie, ora 14 – 22 martie, ora 15 Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, […]

24 martie 2018, 0:05
 

E
Noros
-1°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 0°C
Presiunea: 1000 mb
Umiditate: 92%
Vânt: 0 km/h E
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:14
Apus: 18:31
Prognoza 24 martie 2018
Zi
 

SSV
Noros
2°C
Vânt: 4 km/h SSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NV
Parţial înnourat
-6°C
Vânt: 4 km/h NV
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 81.189 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team