Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Cinismul actualei guvernări duce la desfiinţarea locurilor de muncă ale persoanelor cu dizabilităţi

Publicat: marți, 15 august 2017
Prin adoptarea Ordonanţei de Ugenţă 60/2017, Guvernul României goleşte de sens existenţa unităţilor protejate printr-o omisiune (care poate fi catalogată cel puţin bizară, dacă nu ca pe un rău intenţionat) din corpul legii. Textul OUG nu mai face nici o referire la posibilitatea agenţilor economici cu mai mult de 50 de angajaţi de a achiziţiona produse şi servicii de la unităţile protejate pentru a diminua sumele datorate în contul contribuţiilor pentru neîncadrarea persoanelor cu handicap.

Anterior OUG 60/2017, obligaţia autorităţilor şi instituţiilor publice, persoanelor juridice, publice sau private cu mai mult de 50 de salariaţi era aceea de a încadra în muncă persoane cu handicap într-un procent minim de 4%, în caz contrar datorând bugetului de stat 50% din salariul minim brut garantat în plată, înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap sau aveau posibilitatea de a contracta de la unităţile protejate produse şi servicii în cuantum mai mic sau egal cu sumele datorate. OUG adoptată vinerea trecută de Guvern stabileşte plata la bugetul de stat de 100% a salariului de bază minim brut garantat în plată, înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au fost angajate persoane cu dizabilităţi, eliminând din prevederile legale posibilitatea diminuării sumelor prin contracte cu unităţile protejate.

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentele pentru Servicii Sociale, cea care a semnalat omisiunea legii, estimează că bugetul va colecta anual circa 500 de milioane de euro prin modificarea legii, dar cu preţul desfiinţării a 2000 de locuri de muncă în unităţile protejate, în condiţiile în care succesul de piaţă al acestor unităţi era în mod direct legat de facilitatea oferită firmelor de a încheia raporturi economice cu acestea spre a-şi diminua sarcina de plată.

Este încă o măsură cinică gândită de actuala guvernare, care, după cum am mai atras atenţia, se îndreaptă spre un deficit bugetar mai mare de 3% chiar pentru acest an şi, în lipsa unor noi biruri şi modificări de legislaţie (care deja ies la iveală: mărirea accizelor la combustibili, split TVA etc.), se vede în imposibilitatea de a susţine în 2018 cheltuielile prea mult umflate în 2017 din raţiuni populiste.

Modificarea operată de recenta OUG 60/2017 dovedeşte un cinism greu de calificat şi disponibilitatea de a introduce măsuri ce trădează disperarea la adăpostul lunii august, lună de concedii, şi a convocării la limita constituţionalităţii a Parlamentului în sesiune extraordinară.

«Dialogul şi consultarea au fost înlocuite cu dictatura funcţiei sau a majorităţii», constată reprezentanţii FONSS, alături de care mă solidarizez şi lansez acelaşi apel către actuala majoritate: «să nu acopere nevoia de sume colectate la buget prin distrugerea vieţii unor oameni».

Dumitru OPREA

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=84225

Publicat de la data aug. 15 2017. Categorii Opinii. Comentarii.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

13 decembrie 2018, 11:58
 

SV
Precipitaţii
-1°C
11 km/h
Perceput de temperatură: -4°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 11 km/h SV
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:43
Apus: 16:36
Prognoza 14 decembrie 2018
Zi
 

NE
Noros
3°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Rafale
-1°C
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 06:30 si 09:00 In zona : Județul Vaslui: Bârlad, Zorleni, Vinderei, Tutova, Perieni, Grivița, Ivești, Băcani, Fruntișeni, Pochidia, Pogonești, Ciocani;Județul Vrancea: Focșani, Adjud, Mărășești, Vulturu, Suraia, Măicănești, Vânători, Garoafa, Pufești, Ploscuțeni, Răstoaca, Tănăsoaia, Biliești, Corbița, Nănești;Județul Galaţi: Tecuci, Liești, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 06:00 si 09:00 In zona : Județul Ialomiţa: Fierbinți-Târg, Coșereni, Dridu, Jilavele, Bărbulești, Adâncata, Armășești, Movilița, Sinești, Roșiori, Maia, Rădulești, Moldoveni, Drăgoești, Borănești;Județul Prahova: Brazi, Bărcănești, Puchenii Mari, Ciorani, Poienarii Burchii, Șirna, Gorgota, Râfov, Drăgănești, Dumbrava, Fulga, Balta Doamnei, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2018 Ora : 5 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 05:20 si 08:00 In zona : Județul Olt: Slatina, Balș, Scornicești, Piatra-Olt, Potcoava, Iancu Jianu, Curtișoara, Găneasa, Valea Mare, Colonești, Strejești, Pleșoiu, Verguleasa, Brâncoveni, Bobicești, Schitu, Pârșcoveni, Morunglav, Cârlogani, Vitomirești, Vulpeni, Vulturești, Teslui, Brebeni, Cungrea, Bârza, Spineni, Slătioara, Grădinari, […]

Loto

Horoscop

 • 160.561 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team