Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

CNAS: Medicul nu trebuie să calculeze preţul medicamentelor

Publicat: vineri, 07 februarie 2014

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat joi, referindu-se la noul formular de reţete, că medicul prescriptor nu trebuie să calculeze preţul medicamentelor sau al alternativelor prescrise.
„Medicul nu trebuie să calculeze preţul reţetei, ci să informeze şi nu există sancţiune, este o cerere pe care directivele europene şi partenerii noştri FMI, CE şi BM o au – de a informa pacientul, atunci când sunt mai multe variante terapeutice, despre preţul diferitelor medicamente. Nu trebuie să facă nimic altceva, decât să informeze. Nu trebuie să calculeze, nu trebuie să le scrie pe bileţel. dacă are mai multe variante şi pacientul trebuie să ştie care este diferenţa dintre ele, doar să îi dea o informaţie. Este un lucru normal în relaţia pacient-medic”, a arătat Buşoi.
În legătură cu nemulţumirea medicilor de familie referitoare la noul formular de reţete, preşedintele CNAS a declarat că, împreună cu Ministerul Sănătăţii, prin ordin comun, s-au aplicat prevederile directivelor europene în care se vorbeşte despre datele de identificare, tocmai pentru a facilita felul în care un bolnav poate merge într-o altă ţară europeană să îşi ridice reţeta.
„În practică, este foarte complicat ca cineva să ştie ce va face acel pacient cu reţeta. La un moment dat, o poate folosi în străinătate, însă, ca regulă generală, am decis să se treacă pe toate reţetele. Să se treacă datele medicului, numărul de fax, numărul de telefon fix al cabinetului medical, o adresă de e mail, dar nu trebuie să fie personale ale medicului, ci ale cabinetului respectiv”, a detaliat reprezentantul CNAS.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor a Medicilor de Familie , dr. Doina Mihăilă, a declarat că pe medici nu îi deranjează faptul că trebuie să includă pe reţete datele cabinetului, ci faptul că, atunci când trebuie să treacă un medicament cu denumirea comercială, trebuie să dea explicaţii.
„Eu recomand un medicament pe baza experienţei. Ştiu că un anume medicament este bun pentru un pacient, dar pentru altul, nu şi atunci încerc să îi prescriu un medicament care să fie eficient. În această situaţie, va trebui să prescriem numai medicamentele cu denumirea internaţională comună, pentru că, altfel, pe denumirile comerciale trebuie explicaţii care trebuie aprobate de Comitetul de Farmacovigilenţă”, a spus medicul.
Noile reţete – folosite începând cu 1 februarie de către toţi medicii prescriptori, vor cuprinde unele date de contact ale doctorilor care au prescris tratamentul.
Actualele formulare prevăd şi posibilitatea de a prescrie tratamentul pe baza denumirii comerciale, caz în care se va completa şi justificarea medicală, iar medicul trebuie să susţină de ce pacientul are nevoie de acel medicament, în cazul în care pe piaţă există mai multe medicamente cu aceeaşi substanţă activă.
Autor: Cornelia Stanciu

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=23377

Publicat de la data feb. 7 2014. Categorii SANATATE.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

12 decembrie 2018, 15:15
 

VSV
Predominant înnourat
3°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 2°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:43
Apus: 16:36
Prognoza 13 decembrie 2018
Zi
 

VSV
Înnourat
2°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

NNV
Parţial înnourat
-6°C
Vânt: 4 km/h NNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 12-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 06:30 si 08:00 In zona : Județul Argeş: Pitești, Curtea de Argeș, Mioveni, Costești, Ștefănești, Călinești, Topoloveni, Bascov, Poiana Lacului, Băiculești, Leordeni, Pietroșani, Albeștii de Argeș, Corbeni, Coșești, Bogați, Stâlpeni, Vedea, Bradu, Mușătești, Bălilești, Mălureni, Țițești, Mărăcineni, Merișani, Moșoaia, […]
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 12-12-2018 Ora : 5 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 05:30 si 08:00 In zona : Județul Argeş: Câmpulung, Pietroșani, Mihăești, Lerești, Schitu Golești, Corbi, Stoenești, Valea Mare Pravăț, Mușătești, Poienarii de Muscel, Godeni, Berevoești, Aninoasa, Domnești, Cetățeni, Vlădești, Bughea de Jos, Dragoslavele, Bughea de Sus, Boteni, Brăduleț, Mioarele, […]

Loto

Horoscop

  • 160.346 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team