Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

CNAS: Medicul nu trebuie să calculeze preţul medicamentelor

Publicat: vineri, 07 februarie 2014

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat joi, referindu-se la noul formular de reţete, că medicul prescriptor nu trebuie să calculeze preţul medicamentelor sau al alternativelor prescrise.
„Medicul nu trebuie să calculeze preţul reţetei, ci să informeze şi nu există sancţiune, este o cerere pe care directivele europene şi partenerii noştri FMI, CE şi BM o au – de a informa pacientul, atunci când sunt mai multe variante terapeutice, despre preţul diferitelor medicamente. Nu trebuie să facă nimic altceva, decât să informeze. Nu trebuie să calculeze, nu trebuie să le scrie pe bileţel. dacă are mai multe variante şi pacientul trebuie să ştie care este diferenţa dintre ele, doar să îi dea o informaţie. Este un lucru normal în relaţia pacient-medic”, a arătat Buşoi.
În legătură cu nemulţumirea medicilor de familie referitoare la noul formular de reţete, preşedintele CNAS a declarat că, împreună cu Ministerul Sănătăţii, prin ordin comun, s-au aplicat prevederile directivelor europene în care se vorbeşte despre datele de identificare, tocmai pentru a facilita felul în care un bolnav poate merge într-o altă ţară europeană să îşi ridice reţeta.
„În practică, este foarte complicat ca cineva să ştie ce va face acel pacient cu reţeta. La un moment dat, o poate folosi în străinătate, însă, ca regulă generală, am decis să se treacă pe toate reţetele. Să se treacă datele medicului, numărul de fax, numărul de telefon fix al cabinetului medical, o adresă de e mail, dar nu trebuie să fie personale ale medicului, ci ale cabinetului respectiv”, a detaliat reprezentantul CNAS.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor a Medicilor de Familie , dr. Doina Mihăilă, a declarat că pe medici nu îi deranjează faptul că trebuie să includă pe reţete datele cabinetului, ci faptul că, atunci când trebuie să treacă un medicament cu denumirea comercială, trebuie să dea explicaţii.
„Eu recomand un medicament pe baza experienţei. Ştiu că un anume medicament este bun pentru un pacient, dar pentru altul, nu şi atunci încerc să îi prescriu un medicament care să fie eficient. În această situaţie, va trebui să prescriem numai medicamentele cu denumirea internaţională comună, pentru că, altfel, pe denumirile comerciale trebuie explicaţii care trebuie aprobate de Comitetul de Farmacovigilenţă”, a spus medicul.
Noile reţete – folosite începând cu 1 februarie de către toţi medicii prescriptori, vor cuprinde unele date de contact ale doctorilor care au prescris tratamentul.
Actualele formulare prevăd şi posibilitatea de a prescrie tratamentul pe baza denumirii comerciale, caz în care se va completa şi justificarea medicală, iar medicul trebuie să susţină de ce pacientul are nevoie de acel medicament, în cazul în care pe piaţă există mai multe medicamente cu aceeaşi substanţă activă.
Autor: Cornelia Stanciu

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=23377

Publicat de la data feb. 7 2014. Categorii SANATATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 august 2018, 5:44
 

E
Senin
19°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 18°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 72%
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:23
Apus: 20:15
Prognoza 20 august 2018
Zi
 

ENE
Parţial însorit
31°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Predominant senin
18°C
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-08-2018 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:20 si 00:30 In zona : Județul Bacău: Târgu Ocna, Dofteana, Oituz, Slănic-Moldova, Târgu Trotuș, Bârsănești, Pârgărești; Se vor semnala : averse care vor cumula local 25...30 l/mp,intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-08-2018 Ora : 23 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 23:10 si 00:30 In zona : Județul Buzău: Berca, Pârscov, Lopătari, Cernătești, Beceni, Vintilă Vodă, Scorțoasa, Mânzălești, Cozieni, Brăești, Sărulești, Bozioru, Odăile, Cănești, Chiliile; Se vor semnala : averse ce vor cumula local 25 l/mp, frecvente descărcări electrice
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 17-08-2018 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22 Zonele afectate : conform textului; Fenomene : intervale de timp cu manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22Fenomene vizate: […]

Loto

Horoscop

 • 121.870 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team