Ultima ora
Publicat: miercuri, 04 decembrie 2013

Colaborare româno-britanică pentru diminuarea risipei alimentare

În cadrul vizitei sale la Londra, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb s-a întâlnit cu Steve CREED, Director of Wales and New Programmes WRAP (Waste & Resoursces Action Programme).
Discuţiile au vizat posibile cai de aplicare in România a modelului britanic de management integrat al deşeurilor, care presupun trei aspecte esenţiale, ce trebuie avute in vedere pentru ca programul să atingă obiectivele stabilite.
Este vorba, în primul rând, de existența unei infrastructuri adecvate, de identificarea celor mai ușoare modalități capabile să asigure participarea părților interesate și, în al treilea rând, de comunicare.
Întâlnirea de la Londra constituie doar primul pas în colaborarea pe care România dorește să o dezvolte, începând de anul viitor, cu WRAP în ceea ce privește managementul deşeurilor, în special pe linie de prevenire a generării acestora, prin reducerea risipei de alimente.

Ca răspuns la apelul lansat de Uniunea Europeană pentru reducerea risipei de alimente, ministrul Rovana Plumb a lansat, în aceasta vară, programul „Gândeşte. Mănâncă. Economisește”. Cu același prilej, oficialul român a declarat că “dorim să preluăm modelul Marii Britanii” în acest domeniu.
„În România, ne-am propus ca din cele cinci milioane de tone de deșeuri de alimente care se strâng în fiecare an, să le reducem la jumătate până în 2020”, preciza, la acea dată, ministrul Rovana Plumb.
Printre altele, potrivit Organizației Mondiale pentru Alimente și Agricultură (FAO), anual, la nivel global se irosesc 1,3 miliarde tone de alimente, în UE ajungând la gunoi în fiecare an aproximativ 90 de tone de mâncare. Comisia Europeană s-a angajat să reducă la jumătate această cantitate de hrană care se pierde în prezent, nu numai pentru a proteja resursele de care dispunem, dar și mediul.
Programul WRAP este axat pe colaborare: se lucrează cu mediul de afaceri, cu producători individuali și comunități, astfel încât să se obțină o folosire mai eficientă a resurselor, dar și pentru dezvoltarea de produse durabile. în acest sens, WRAP a inițiat o serie de demersuri, precum „Love Food Hate Waste”, cu scopul de a ajuta companiile sau autoritățile locale să recicleze și să refolosească resursele, ca mijloc de reducere a risipei de alimente.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>