Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Comisia de de control a SRI e de fapt portavocea SRI

În ianuarie 2017, Societatea Academică din România, alături de Active Watch, Asociația Miliția Spirituală, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) și Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTi) au adresat comisiei de control a SRI din Parlament o sesizare prin care cereau investigarea proiectului SII Analytics al SRI.

La începutul lunii aprilie, Comisia de control a SRI ne-a transmis un răspuns, prin care ne informează că proiectul SII Analytics a fost atribuit corect și cu respectarea normelor legale. Publicăm, mai jos, răspunsul trimis de Comisia parlamentară comună de control a SRI și semnalăm cu îngrijorare faptul că acest răspuns ne confirmă o parte din temerile exprimate anterior.  Pe de o parte, Comisia nu oferă răspunsuri la unele probleme semnalate de noi, eludând întrebările noastre, iar pe de altă parte oferă informații contradictorii.

Astfel, pe de o parte, Comisia de control SRI ne informează că protecția datelor cu caracter personal nu se aplică în cadrul activităților în domeniul apărării și siguranței naționale (de unde deducem că SII Analytics e un proiect de intelligence, pe siguranță națională) , iar două rânduri mai departe anunță că proiectul respectă prevederile legii 677/2001 privind protecția datelor cu caracter personal. Comisia nu răspunde, astfel, cererii noastre de a clarifica în baza cărei legi se colectează și integrează datele cu caracter personal din proiectul SII Analytics – în baza legii  677/2001 privind protecția datelor cu caracter personal sau în  baza legii 51/1991 privind siguranța națională a României? De asemenea,  în ipoteza  în care colectarea de date se face în baza legii 51/1991, Comisia omită să explice cum anume este asigurată respectarea prevederilor acestei legi  și anume obligativitatea existenței unui mandat de siguranță națională, emis în baza unei cereri de autorizare care trebuie să cuprindă  indicii din care să rezulte existența uneia dintre amenințările la adresa siguranței în cazul culegerii de informații.

Nu am primit un răspuns clar nici la  sesizarea noastră care semnala că  Ghidul Solicitantului a fost publicat în Monitorul Oficial la mai mult de 1 lună de la publicarea apelului de proiecte și declararea câștigătorului,  nerespectându-se astfel etapele de tehnică legislativă prevăzute prin Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, articolul 11. Răspunsul oferit de către Comisie este acela că Ghidul Solicitantului nu indică intervalul de timp aferent depunerii cererilor de finanțare și nici momentul apelului de proiecte. Acest răspuns nu explică de ce Ordinul 282/2016  de aprobare a Ghidului Solicitantului nu a fost publicat în Monitorul Oficial, așa cum prevede legea, înainte de deschiderea apelului de proiecte, așa cum prevede legea, și cum se întâmplă în practică în restul proiectelor.

Mai mult decât atât, răspunsul Comisiei de control nu face decât să reproducă răspunsurile primite de la autoritățile sesizate (ministerele vizate și SRI)  Acest lucru e confirmat și de recenta declarație a Președintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, care susține că proiectul SII Analytics a fost atribuit corect, potrivit Ministerului Comunicațiilor şi MDRAP. Or, considerăm că rolul Comisiei nu este acela de a reproduce răspunsurile primite de la MCSI sau SRI, ci de a analiza acele informații și de a formula concluzii proprii pe baza acestor analize.

Redăm aici răspunsul primit de la Comisie

Sursa: Romania Curata

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=78796

Publicat de la data apr. 13 2017. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 iunie 2018, 13:28
 

NE
Precipitaţii
15°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 14°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 5:31
Apus: 21:04
Prognoza 24 iunie 2018
Zi
 

SSE
Parţial însorit
24°C
Vânt: 7 km/h SSE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

E
Predominant senin
14°C
Vânt: 0 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-06-2018 Ora : 8 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 08:45 si 12:00 In zona : Județul Teleorman; Se vor semnala : intensificări locale ale vântului ce vor atinge la rafală 55-60 km/h.
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-06-2018 Ora : 8 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 08:40 si 11:00 In zona : Județul Olt: Caracal, Corabia, Drăgănești-Olt, Brastavățu, Osica de Sus, Izbiceni, Fărcașele, Rusănești, Ianca, Tia Mare, Radomirești, Mărunței, Fălcoiu, Izvoarele, Vădăstrița, Dăneasa, Dobrosloveni, Cilieni, Traian, Stoicănești, Grojdibodu, Vișina, Redea, Rotunda, Gostavățu, Obârșia, Deveselu, Scărișoara, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-06-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 07:00 si 11:00 In zona : Județul Mehedinţi: Drobeta-Turnu Severin, Șimian, Vânju Mare, Gogoșu, Jiana, Pătulele, Cujmir, Breznița-Ocol, Bălăcița, Tâmna, Salcia, Devesel, Oprișor, Gârla Mare, Gruia, Punghina, Malovăț, Bâcleș, Prunișor, Dârvari, Hinova, Burila Mare, Vânători, Vlădaia, Pădina, Obârșia de […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 22 iunie, ora 16 – 23 iunie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂInterval de valabilitate: 22 iunie, ora 16 – 23 iunie, ora 10Fenomene vizate: perioade […]

Loto

Horoscop

 • 108.115 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team