Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Comisia Europeană propune eliminarea cotei 0 la achiziții transfrontaliere

Publicat: sâmbătă, 07 octombrie 2017

Pierre Moscovici, Comisar european pentru Afaceri Economice și financiare, Taxe și Vămi, a anunțat miercuri, la Bruxelles, propunerile Comisiei Europene pentru reforma europeană a reglementărilor privind TVA.

Potrivit anunțului Comisiei, Bruxelles propune ”schimbarea fundamentală a sistemului actual de reguli privind TVA, schimbarea care vizează impozitarea vânzărilor de bunuri dintr-o țară UE în alta în același mod în care mărfurile sunt vândute în interiorul statelor membre”.

Comisarul Moscovici a anunțat că va încerca să obțină acordul statelor membre asupra a 4 principii în baza cărora să funcționeze în viitor ”o zonă unică europeană” în materia taxei pe valoare adăugată:

Combaterea fraudei.

TVA va fi  percepută pentru comerțul transfrontalier între întreprinderi. În prezent, comerțul transfrontalier este exceptat de la plata TVA, generând o lacună pe care companiile lipsite de scrupule o folosesc pentru a colecta TVA, apoi dispar fără să trimite banii către guvern.

One Stop Shop.

Va fi mai simplu pentru companiile care vând bunuri peste granițe să își onoreze obligațiile în materie de TVA în sistemul ”One Stop Shop”. Comercianții vor putea face declarații și plăți utilizând un singur portal online în limba lor proprie și în conformitate cu aceleași reguli și template-uri administrative ca și în țara lor de origine. Statele membre își vor plăti direct TVA, așa cum se întâmplă deja pentru toate vânzările de servicii electronice.

O mai mare consistență.

O trecere către principiul ”destinație”, în care suma finală a TVA este plătită întotdeauna statului membru în care se găsește consumatorul final și se percepe la rata stabilită de statul membru respectiv. Aceasta a fost un angajament vechi al Comisiei Europene, sprijinit de Statele Membre. Mecanismul deja funcționează pentru vânzările de servicii electronice.

Mai puțină birocrație.

Simplificarea regulilor de facturare, care să permită vânzătorilor să elibereze facturi în conformitate cu regulile din propria țară chiar și atunci când tranzacțiile sunt transfrontaliere. Companiile nu vor mai trebui să pregătească o listă de tranzacții transfrontaliere pentru autoritatea lor fiscală (așa-numita ”declarație recapitulativă”).

Propunerile făcute de către Pierre Moscovici mai introduc și noțiunea de ”Persoană impozabilă certificată” – o categorie de afaceri de încredere care va beneficia de reguli mult mai simple și mai puțin consumatoare de timp.

Comisarul Moscovici a mai vorbit, fără să detalieze, și de câteva ”soluții rapide” care să intre în vigoare din 2019.

Soluțiile rapide, de fapt măsuri pe termen scurt, au fost solicitate expres de către state membre pentru a îmbunătăți funcționarea zilnică a sistemului prezent de TVA până la definitivarea și aprobarea de către toate statele membre a noului regim TVA.

Potrivit procedurilor, propunerea legislativă detaliată urmează să fie transmisă spre analiză statelor membre prin Consiliul European și Parlamentului European spre consultare. După acest proces, Comisia urmează să prezinte, în 2018, proiectul detaliat al reformei ”Directivei TVA”, emisă în 2006.

Propunerile anunțate de Comisarul Moscovici apar la câteva zile după ce directoratul pe care îl conduce a dat publicității un studiu privind gap-ul de TVA înregistrat la nivelul UE, pentru anul 2015 România fiind statul membru care a înregistrat cea mai mare diferență între TVA de colectat și TVA colectată efectiv.

Situația a fost similară și în 2014.

 

Sursa: cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=86299

Publicat de la data oct. 7 2017. Categorii EXTERN, UNIUNEA EUROPEANĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 august 2018, 14:12
 

NE
Soare
33°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 33°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 27%
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 4
Răsarit: 6:22
Apus: 20:17
Prognoza 19 august 2018
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
33°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
Noapte
 

NE
Parţial înnourat cu furtună
19°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 17-08-2018 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22 Zonele afectate : conform textului; Fenomene : intervale de timp cu manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22Fenomene vizate: […]

Loto

Horoscop

  • 121.785 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team