Ultima ora
Publicat: marți, 21 ianuarie 2014

Comisia Europeană va lansa cadrul pentru 2030 pentru politicile în domeniul schimbărilor climatice și al energiei

În data de 22 ianuarie 2014, Comisia Europeană va lansa cadrul pentru 2030 pentru politicile UE în domeniul schimbărilor climatice și al energiei. Noul pachet va stabili noile obiective climatice și energetice pentru 2030, pentru a asigura îmbunătățirea competitivității, siguranței și sustenabilității sistemului economic și energetic al UE.

Scopul este acela de a conferi siguranță statelor membre și investitorilor și de a sprijini eforturile depuse pentru construirea unei economii mai competitive, cu emisii scăzute de dioxid de carbon și mai sigure din punct de vedere energetic.

Principalele elemente ale cadrului se referă la: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, sursele de energie regenerabile, eficiența energetică și un nou sistem de guvernanță pentru atingerea acestor obiective. Pachetul va cuprinde, de asemenea, o propunere de consolidare a sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii.

Comunicarea în care este prezentat cadrul pentru 2030 este însoțită de un raport privind prețurile și costurile în domeniul energiei. Raportul evaluează principalii factori care determină evoluția prețurilor și a costurilor și compară prețurile din UE cu cele vehiculate de principalii noștri parteneri comerciali.

S-au schimbat multe coordonate față de 2008, momentul stabilirii obiectivelor pentru 2020 în domeniul climei și al energiei: impactul crizei economice și financiare, noi progrese tehnologice care au dus la producerea unor noi tipuri de energie, evoluția prețurilor și progrese în cercetare.

Stabilind noi obiective pentru 2030, concomitent cu realizarea obiectivelor pentru 2020, UE oferă o perspectivă pe termen mai lung, care va garanta claritate investitorilor, inovare sporită și cerere pentru tehnologiile cu emisii scăzute de dioxid de carbon, dependență scăzută de importul de combustibili fosili, dezvoltarea unor noi sectoare economice și crearea de locuri de muncă, reducerea poluării aerului, cu efecte benefice asupra sănătății. În plus, UE va avea posibilitatea de a contribui constructiv la negocierile pentru semnarea unui nou acord internațional privind schimbările climatice în 2015.

Noul cadru pentru 2030 are la bază Foaia de parcurs pentru trecerea la o economie competitivă cu emisii scăzute de dioxid de carbon până în 2050, Foaia de parcurs pentru 2050 în domeniul energiei, Cartea albă privind transporturile și Cartea verde a Comisiei privind Cadrul din martie 2013.

Propunerea privind Cadrul pentru 2030 va fi abordată în contextul Consiliului European din 20-21 martie 2014, precum și în cadrul Parlamentului European.

Conferință de presă cu președintele José Manuel Barroso, comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, și comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedegaard, va avea loc la ora 12.00.

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>