Concert pentru Europa

       Din 1985, pe 9 mai se sărbătorește ”Ziua Europei”, iar pentru noi anul acesta semnificația a fost una specială – 10 ani de cînd am intrat în grupul celor 27 de țări din Uniunea europeană. Sigur, nu putem uita celelalte evenimente majore pe care le aniversăm la această dată, proclamarea independenței statale a României (1877) și înfrîngerea Germaniei naziste (1945). Focșanii au fost primul oraș de la noi care a serbat prin mari manifestări populare atît intrarea noastră în NATO, cît și ”Ziua Europei”, așa încît și de această dată capitala Vrancei a îmbrăcat, cum se spune, haine de sărbătoare, timp de 2 ore orașul fiind străbătut de o pitorească și sugestivă paradă a costumelor și dansului. Aceiași talentați componenți ai trupei Sky din Iași aveau să ofere și inspirate tablouri coregrafice, pe ideea unității europene – francez, spaniol, german, grecesc, austriac, românesc. Iar Ovidiu Popică (”Visual Emotion”) a deplasat de la Sibiu tot arsenalul său de sunet și lumini, inclusiv ecrane gigantice de proiecție, deschizînd show-ul cu ”Imnul Europei”, care după cum se știe este ”Oda bucuriei” de Beethoven, pe versurile lui Schiller.

       Tabloul coregrafic românesc, ”Călușarii”, a fost între cele mai gustate de public, confirmînd sloganul formației Datina: ”Joacă și trăiește/ Simte românește!”. Marius Chină și Andreea Cristea Pavăl alcătuiesc una din cele mai longevive trupe etno, cu 13 ani de carieră fructuoasă, premiile venind încă de la debut. Din 2012 compozițiile proprii au căpătat o altă turnură, fiind concepute în manieră pop-rock cu influențe folclorice. Consultanții artistici Andreea și Radu Fornea recomandă mereu organizatorilor nume noi apărute pe firmamentul genului, spre deliciul publicului tînăr. La debut pe scena pretențioasă de la Focșani, în fața unui public exigent, au fost Vlad și Andra, foști la ”Supertrooper”, reuniți acum sub titulatura Instinct. Ne amintim că au ocupat locul 3 la ”X Factor” în 2015, sub numele B52, acolo lansînd și piesa ”Uptown Funk”. Intrați pe mîna experimentatului compozitor și producător Dani Alexandrescu (K1), ei au adoptat un nou nume și alt stil, reușind performanța de a se clasa pe locul 3 la selecția națională Eurovision din acest, cu melodia ”Petale”, reluată în cor de întreaga piață. Motto-ul celor doi tineri: ”Primul instinct este cel pe care trebuie să îl urmezi!”.

       Tot o premieră inspirată a constat în invitarea formației Gipsy Casual, promotoare a unui stil gipsy balcanic, cu beat-uri electrizante de club. Este un proiect artistic viabil, deja cu succes peste hotare, îndeosebi în Turcia, aparținînd lui Mihăiță Manu (clarinet, compozitor, manager). Spectatorii au gustat din plin ritmurile exotice, contaminante ale cîntecelor de succes ”Balans prala”, ”Bate toba mare”, ”Shukar sex”, ”Sweet love” sau ”Negra Linda”. Mămică frumoasă și în formă mare, Anda Adam a sosit direct de la aeroport, fiindcă avusese cu o seară înainte un concert în Dubai. Anda a fost unul din copiii minune ai muzicii noastre pop, la 14 ani apărînd deja în mari spectacole, iar la 16 înregistrînd primul succes de top, ”Nu mă uita”, alături de trupa RACLA (în 2015 a venit și replica: ”Nu te-am uitat”!). A colaborat cu Marijuana (”Fete rele”), Smiley, Randi, Alex Velea și a cîștigat numeroase Discuri de platină și de aur, în urma vînzărilor masive ale cîntecelor sale. Dintre acestea a ales și osatura recitalului de la Focșani: ”Ce ți-aș face”, ”Nai Nai”, ”Ajutor”, ”Selecta”, ”Ochii mei”, ”Punani”, ”My soul”, ”Cadillac”, ”Show me”, ”Panda Madam”, ”Can you feel love”, ”Nu sunt cuminte”, ”Amo” și mai ales

         ”Love on you”, cu prezențe în topurile din 20 de țări ale globului. Spre cinstea ei, deși obosită , Anda Adam s-a supus cu stoicism asaltului admiratorilor, semnînd autografe și făcînd fotografii cîteva zeci de minute. Un personaj artistic interesant este gălățeanul Gabriel Mihai Istrate, alias Shift. După debutul în orașul de baștină în trupa Ilogic, el s-a impus…”Lejer”, cele mai importante hit-uri ale sale născîndu-se din colaborarea cu nume grele: George Nicolescu (”Viața-i de vină”), Andreea Bănică (”Rupem boxele”), Paula Seling (”Arde”), Marius Moga (”Sus pe toc”). Mai are la activ un titlu foarte… potrivit la Focșani, ”Vin sec” (cu Adda) și un cover Compact (”După ani și ani”), alături de Vizi Imre, finalist la ”Vocea României”. Cel mai cunoscut titlu al lui Shift este totuși ”Avioane de hîrtie”, în care îi dă replica Andrei; cum aceasta a intrat în scenă după el, ne așteptam la o reeditare ”live”, dar regizorii de scenă Alexandra și Mihai Paraschiv l-au direcționat în viteză pe Shift către un alt concert. Frumoasa Andra a revenit la Focșani aureolată de incredibilul succes al concertelor sale de la Sala Palatului (3 săli arhipline!), fiind așteptată cu sufletul la gură de mii de fani care speră să ajungă la…”Românii au talent”! Originară din Cîmpia-Turzii, Andra face parte dintr-o familie de muzicieni, de altfel a obținut un ”Disc de diamant” pentru vînzările uluitoare ale unui album folcloric înregistrat alături de fratele ei Săndel. A editat primul single în 2001, la numai 14 ani, și a cucerit zeci de premii, la Mamaia sau la ”Cerbul de aur”. După piesele care au consacrat-o (”Dragostea rămîne”, ”Vreau sărutarea ta”, ”În noapte mă trezesc”) au urmat titlurile care alcătuiesc azi scheletul recitalului pe care l-a susținut alături de formația proprie: ”K la Meteo” (cu What s Up), ”Inevitabil va fi bine”, ”Atîta timp cît mă iubești”, ”Numai la doi” (cu Vunk), ”Așa e dragostea”, ”Aici cu mine”, ”Falava”, ”Nebuni în noapte”, ”Avioane de hîrtie” sau ”Niciodată să nu spui niciodată”, piesă cu care-și deschide recitalul.

     Anul viitor, formația Bere Gratis va aniversa două decenii de la înființare, în componență figurînd și astăzi doi membri fondatori, Mihai Georgescu ”Miță” (solist vocal) și Robert Anghelescu ”Blîndu” (claviaturi, compozitor). Unele dintre cele mai frumoase balade din muzica pop-rock autohtonă aparțin formației, dar, paradoxal, poate și din cauza frigului, membrii trupei au renunțat la atît de fredonatele ”Ultrafete”, ”La tine aș vrea să vin”, ”Eu nu am să te las”, ”Frate”, ”Pas în doi”, optînd pentru un repertoriu mai comercial, cu apel chiar la folclor. Între titlurile de succes Bere Gratis și ocolite de această dată se numără și ”Unu Mai”, ”Ce n-a văzut Parisul”, ”Vacanță la Roma”, ”Cîmpuri de luptă”, ”Stai pe același drum”, ”Daria”, ”Povestea mea”. Indiferent de piesele abordate, show-ul Bere Gratis este unul dinamic, interactiv, cu audiență garantată. Cîteva din discurile formației au fost înregistrate în Elveția, țară unde au participat la cîteva festivaluri. Repertoriul serii a inclus melodiile ”Noapte caldă”, lansată după cum se știe alături de Sore (în două variante, una funk), ”Poveste de oraș”, ”Cîntă cucu”, ”Lume, lume”, ”Ciuleandra”, ”Ce mișto!”, ”Două inimi”, ”Vino mai aproape”.

      Numeroși spectatori au înfruntat vremea potrivnică în Piața Unirii pentru a-și aplauda idolii, ei fiind de toate vîrstele și gusturile (de aceea n-ar fi o idee rea să fie invitate în viitor și vedete de muzică ușoară, cum s-a întîmplat altădată cu Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Anastasia Lazariuc, Gheorghe Gheorghiu sau Paul Surugiu-Fuego). La finalul show-ului, ca de obicei, impresiile au fost împărtășite și dezbătute…la cald la cel mai ospitalier ”hotel al vedetelor” din țară, Laguna, unde au loc de altfel în mod curent mari show-uri muzicale.

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.