Concluziile "Conferinţei Naţionale a Economiei Sociale 2013: Pentru o economie a solidarităţii"

Peste 170 de experţi, decidenţi şi practicieni au dezbătut joi în cadrul Conferinţei Naţionale de Economie Sociala 2013: „Pentru o economie a solidarităţii”, teme de actualitate ale economiei sociale din România. Conferinţa a marcat încheierea proiectului „Prometeus – promovarea economiei sociale în România prin cercetare, educaţie şi formare profesională la standarde europene” implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) în parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV), Universitatea Bucureşti – Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises (EURICSE)şi Centrul National de Pregătire în Statistică (CNPS).

„Cum spune si unul dintre studiile prezentate astazi, economia sociala este o economie a viitorului. Cu ajutorul ei organizatiile neguvernamentale si alte entitati de economie sociala au posibilitatea sa isi asigure sustenabilitatea. In Romania, economia sociala este un domeniu prioritar pentru urmatoarea perioada de programare a fondurilor structurale. Studiile realizate in cadrul Institutului de Economie Sociala sunt o resursa importanta atat pentru institutiile ce administreaza aceste fonduri dar si pentru cele ce urmaresc sa depuna proiecte in acest domeniu.” declara Ionut Sibian, directorul executiv al FDSC.

In prima parte a conferintei, profesorul Carlo Borzaga, presedintele centrului de cercetare european EURICSE, a prezentat concluziile privind situatia actuala a economiei sociale din Romania, provocari si recomandari pentru politici publice in favoarea economiei sociale la noi in tara, inclusiv reglementari legale in domeniu. Situatia de crestere a statului bunastarii, necesitatea implementarii unor beneficii financiare cum sunt tichetele de suport financiar pentru anumite servicii sau cheltuieli, scutirea taxelor sau acordarea unor granturi mai mici, sunt doar o parte dintre cele propunerile profesorului.

Cristian Ababei, Director General AMPOSDRU, a declarat ca un nou apel de proiecte in domeniul economiei sociale se va lansa la mijlocul lunii septembrie 2013. In cursul zilei de astazi, AMPOSDRU va publica pe site-ul www.fseromania.ro Ghidul Conditii Specifice, in vederea consultarii de catre potentialii solicitanti. Bugetul alocat pentru acest apel de proiecte va fi de aproximativ 200 milioane de euro , cu posibilitate de crestere a sumei in functie de sumele ramase necheltuite in proiectele ce vor fi incheiate in an acest an. Liniile de finantare se vor deschide atat pentru proiecte strategice cat si de grant si vor fi vizate atat finantarea de intreprinderi noi cat si dezvoltarea celor deja existente.

In cadrul atelierelor, cercetatori din cadrul Institutului de Economie Sociala au prezentat cele mai recente studii cu privire la economia sociala:

·Serviciile sociale in Romania – rolul actorilor economiei sociale – este o descriere a rolului actorilor economiei sociale in dezvoltarea acesteia in Romania. Sunt analizate principalele surse de finantare disponibile si ponderea lor din totalul existent in Romania. Potrivit studiului, Romania aloca pentru protectie sociala cel mai mic procent din PIB in comparatie cu restul tarilor europene.
·Economia sociala si ocuparea fortei de munca – Integrarea grupurilor vulnerabile pe piata muncii – cuprinde o analiza a unitatilor protejate din Romania si explica o serie de termeni, printre care cel de insertie sociala, des utilizat in domeniul integrarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii.

·Economia sociala si ocuparea fortei de munca – Furnizorii de formare profesionala si servicii de stimulare a ocuparii – explica modul in care furnizorii de formare profesionala sau servicii de ocupare contribuie la cresterea angajabilitatii lucratorilor. Este analizata ponderea organizatiilor de economie sociala din piata furnizorilor de formare, tinand cont de faptul ca acestia reprezinta unul dintre cei mai importanti angajatori din domeniul economiei sociale din Romania, potrivit studiului.

·Organizatii cu profil religios angajate in economia sociala in Romania – descrie rolul organizatiilor religioase (cultelor) si al organizatiilor neguvernamentale bazate pe credinte religioase in dezvoltarea economiei sociale in perioada 2000 – 2010. Sunt prezentate date despre capacitatea de mobilizare a resurselor umane si financiare, precum si vulnerabilitatile referitoare la capacitatea de sustenabilitate.

De asemenea, au fost lansate si supuse dezbaterii cele patru manuale despre economie sociala elaborate de Universitatea din Bucuresti: Economia sociala si cooperatia in Romania. O perspectiva socioistorica comparata, Economia sociala a grupurilor vulnerabile, Intreprinderi sociale precum si Economie sociala, bunuri si proprietati comune in Romania. Acestea clarifica termeni importanti in domeniul economiei sociale, prezinta analize si studii despre situatia economiei sociale din punctele de vedere studiate. Acestea vin in sprijinul studentilor de la facultatile de profil, cat si al decidentilor din administratia publica centrala si locala dar si al practicienilor din domeniul asistentei sociale. Manualele sunt disponibile la biblioteca Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Bucuresti

Institutul de Cercetare al Calitatii Vietii a prezentat rezultatele studiilor despre organizatiile colective ale proprietarilor de terenuri agricole si forestiere, casele de ajutor reciproc, economia sociala si dezvoltarea locala. Au fost expuse principalele trenduri si provocari din ultimul deceniu al cooperatiei din Romania, analiza formelor de proprietate colectiva a proprietarilor de terenuri agricole si forestiere, principalele caracteristici ale organizatiilor de economie sociala ce influenteaza procesul de dezvoltare sociala si nu numai.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.